Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje suradnje

Plenković "vabi" francuske investitore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima predstavnike Francuske udruge poslodavaca (MEDEF) s kojima je razgovarao o jačanju gospodarske razmjene između dviju zemalja.

Kako navode iz Vlade, premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo velikim brojem predstavnika francuskih tvrtki u Hrvatskoj.

"U tome vidim znak izvrsnih hrvatsko-francuskih odnosa, ojačanih našim strateškim partnerstvom, kao i potvrdu kvalitete naših gospodarskih i trgovačkih odnosa", kazao je na sastanku s francuskim poslodavcima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Podsjetio je i da je upravo obilježeno 100 dana stupanja na dužnost Vlade, čiji je prvi prioritet oživljavanje gospodarstva i pokretanje investicija.

"U nešto više od tri mjeseca, proveli smo brojne i važne reforme usmjerene ka poboljšanju poslovnog okruženja i povećavanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki. U svrhu smanjenja proračunskog manjka i jačanja rasta, izglasan je novi proračun koji predviđa deficit od 1,6 posto, kao i smanjenje javnog duga na 81,5 posto u 2017. Oslonili smo se pritom na procjene rasta od 3,2 posto u iduće dvije godine te od 3,3 posto u 2019. U sljedeće dvije godine predviđamo dodatno smanjiti deficit na 1 te 0,6 posto BDP-a. Javni dug trebao bi do 2019. biti smanjen na 75,3 posto. Cilj nam je čim prije izaći iz procedure prekomjernog deficita", naglasio je Plenković.

Istaknuo je i da je usvojena "cjelovita i ambiciozna porezna reforma, kojoj je cilj ukidanje prepreka većoj konkurentnosti naših tvrtki te smo između ostalog smanjili porez na dobit".

"Cilj je također povećavanje kupovne moći potrošača, uz smanjene deficita, kao i uspostava stabilnog i predvidivog poreznog sustava. Usvojili smo također vrlo ambiciozan plan za rasterećenje gospodarstva od nepotrebnih administrativnih procedura, koji obuhvaća čak 104 mjere. Očekivano rasterećenje za poduzeća predstavlja u prosjeku 30 posto, odnosno 1,5 milijardi kuna ušteda godišnje", naveo je premijer te dodao i da je usvojen i novi Zakon o javnoj nabavi koji pojednostavljuje procedure a sada se zasniva na ekonomski najpovoljnijoj ponudi.

"U tom kratkom roku, uspjeli smo vratiti povjerenje poduzetnicima i investitorima. Ti početni napori već su urodili prvim plodovima, budući da su dvije od tri vodeće agencije za kreditni rejting nedavno povećale izglede Hrvatske s negativne na stabilnu. Nastavljamo s naporima jer nam je cilj vratiti kreditni rejting na razinu investicijskog", kazao je predsjednik Vlade.

Na sastanku s francuskim poslodavcima Plenković je pozdravio činjenicu da je oko 60 podružnica francuskih poduzeća, koje zapošljavaju oko 6.500 tisuća ljudi, već prisutno u Hrvatskoj te je podsjetio na ugovore o zaštiti ulaganja te o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje.

Francuska - sedmi ulagač u Hrvatskoj

"Francuska je sedmi ulagač u Hrvatskoj, s ukupno 1,4 milijarde eura do sada te naš deseti trgovački partner, s robnom razmjenom od oko 700 milijuna eura u 2015. U tom kontekstu, siguran sam da možemo postići i bolje rezultate i uvjeren sam da ćete pronaći mnoge poslovne prilike u Hrvatskoj, bilo da je riječ o suradnji s hrvatskim tvrtkama, bilo da se radi o partnerstvu radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima", istaknuo je predsjednik Vlade i dodao da će predstavnici MEDEF-a danas imati priliku dobiti detaljne informacije od ministara o hrvatskim planovima gospodarskog razvoja.

"Poznajući i sam prilično dobro Francusku, gdje sam radio kao diplomat između 2005. i 2010., vrlo dobro znam da postoje brojni kulturni afiniteti između naših dviju zemalja, što može samo pridonijeti našoj suradnji na svim područjima. Sjetimo se samo kravate, tog odjevnog ukrasa koji su nosili hrvatski konjanici u 17. stoljeću, i koja je, nakon što ju je usvojio Versajski dvor, vrlo brzo osvojila čitav svijet, postavši nezaobilazni i bitni detalj muške garderobe. Sveprisutna i tri stoljeća kasnije, kravata simbolizira na svoj način našu uspješnu međunarodnu suradnju. Stoga neka nam ova povijesna anegdota bude izvor inspiracije za nove trajne uspjehe", zaključio je Plenković.

MEDEF je na sastanku u Vladi predstavljalo 25 francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i savjetovanja, a osim s premijerom i ministrom financija Zdravkom Marićem, održali su i sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić. Kasnije poslijepodne susrest će se i s državnim tajnicima u Ministarstvu državne imovine Krunoslavom Katičićem i Tomislavom Bobanom, najavljuju iz Banskih dvora.

Njihov posjet završava Hrvatsko-francuskim forumom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, na kojem će se francuskim tvrtkama predstaviti poslovno okruženje i investicijske mogućnosti u Hrvatsku te omogućiti izravan susret s hrvatskim tvrtkama. Održat će se i B2B razgovori između 17 hrvatskih i 20 francuskih tvrtki.

Prema podacima HGK, Hrvatska u Francusku najviše izvozi automobilsku opremu i dijelove, poljoprivredne strojeve, teretne vagone, električnu opremu, tekstilne i kožne te drvne proizvode, a Francuska u Hrvatsku izvozi automobile, farmaceutske proizvode, plovila, poljoprivredno-prehrambene proizvode, plastične mase, električnu i elektroničku opremu te kozmetičke proizvode.

Ukupna robna razmjena dviju zemalja u 2015. je iznosila 700 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz U Francusku iznosio 270,8 milijuna eura, a uvoz iz te zemlje bio je znatno viši i iznosio je 429,4 milijuna eura. U prvih deset mjeseci prošle godine, pak, hrvatski je izvoz u Francusku blago smanjen prema istom razdoblju 2015., za 0,45 posto, na 223,9 milijuna eura, dok je uvoz iz Francuske istodobno rastao za više od 12 posto, na 402,6 milijuna eura.

U razdoblju od siječnja do studenog 2016. godine u Hrvatskoj je boravilo 492 tisuće francuskih turista, ostvarivši preko 2 milijuna noćenja, što je porast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene