Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A 170.000 nezaposlenih

Nedostatak radne snage: Hrvatska kreće s uvozom još više stranih radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Penković rekao je u subotu u Dubrovniku kako će se odluka o uvozu stranih radnika morati revidirati s obzirom na manjak radne snage u pojedinim zanimanjima.

Andrej Plenković se u Dubrovniku sastao s gradonačelnikom Matom Frankovićem te županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, a istaknuo je kako su obojica na sastancima kao prioritet naveli prometnu (ne)povezanost i zračne linije kao problem.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

''Vlada ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost. Župan i gradonačelnik godinama su jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkog mosta. Zajedno smo došli u fazu da su sredstva odobrena i da će se projekt realizirati. Vezano za Dubrovnik, razumijemo probleme koji dolaze s većim brojem turista koji dolaze sa kruzera, a koji bi trebali biti u onom broju koji grad može apsorbirati, posebice jer se radi o gradu koji je na UNESCO-ovm popisu svjetske baštine i zahtijeva jedan uređeniji protok gostiju. No važno je da se grad i županija razvijaju i kao sveučilišno središte koje će privući mlade ljude i da se razvija jedna jadranska i mediteranska dimenzija hrvatske politike, a sve na tradiciji Dubrovačke Republike'', rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit o tome kako će se Vlada postaviti prema problemu nedostatka radne snage, premijer je rekao kako je to problem cijele hrvatske obale, ali i drugih sektora poput građevinarstva.

''Zaposlenost nam raste, mislim da smo s 1. srpnja ispod 170.000 nezaposlenih, ali još uvijek nam fali radnika u pojedinim zanimanjima. Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, no očito ćemo morati redefinirati tu odluku. Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije'', rekao je Plenković.

Upitan smatra li da se obuhvat projekta golfa na Srđu treba smanjiti s 310 na 100 hektara, Plenković je odgovorio kako je to odluka na razini Županije, no kako je Hrvatskoj u interesu izbjegavanje sudskih sporova kao i osiguravanje stabilne i sigurne investicijske klime.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković istaknuo je kako je specifičnost Dubrovnika u njegovom brzom razvoju koji je potrebno kontrolirati.

''Potrebno je stoga naći rješenja i mehanizme kako bi grad bio organiziraniji. I župan i gradonačelnik rekli su kako je prometna povezanost zračnim vezama prioritet koji će osigurati daljnji razvoj'', rekao je Jandroković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarao o autocesti kroz Dubrovačko-neretvansku županiju, povezivanju Zračne luke Dubrovnik s gradom i Osojnikom, povezivanju otoka i brzoj pelješkoj cesti.

''Razgovarali smo i o prevažnom projektu Centra za gospodarenje otpadom koji je bio zastao. Nadam da će se on sada nastaviti, ne vidim drugog rješenja. Razgovarali smo i o centru kompetencije za agrume koji želimo realizirati u dolini Neretve i vrlo važnom projektu kongresnog centra u Dubrovniku'', rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio se premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću na dolasku, te istaknuo kako ih je izvijestio o uspostavljanju političke stabilnosti i usvajanju proračuna, ali i aktualnim problemima.

''Imamo problema oko avionskih linija, činjenica je da su građani Dubrovnika, građani drugog reda za Croatiu Airlines. Na to sam upozorio premijera i zamolio ga za intervenciju kako bi se to u budućnosti promijenilo. Razgovarali smo i o terminalu za kruzere i jasno je kako bi Grad trebao biti aktivni sudionik u bilo kakvom budućem planiranju tog projekta'', rekao je Franković.

Inače, Franković je i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća govorio o tome kako su redovi letenja za Dubrovnik potpuno nepovoljni za stanovnike juga Hrvatske, ali i kako je Croatia Airlines povisila cijene karte kada je Grad Dubrovnik uveo subvenciju za letove za Zagreb. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene