Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati na jesen

Počela analiza: Jesu li proizvodi u Hrvatskoj iste kvalitete kao i u Njemačkoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jesu li namirnice kupljene u Njemačkoj i Hrvatskoj iste kvalitete treba pokazati istraživanje koje je naručila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Nakon što su prošlog tjedna kupljeni u Njemačkoj, a u ponedjeljak u Zagrebu, proizvodi su spremni za nekoliko vrsta analiza, uključujući i analizu profesionalnih kušača.

Analiza će pokazati imaju li proizvodi u Hrvatskoj i Njemačkoj istu količinu šećera, koji su ti šećeri, jesu li proteini jednakih vrijednosti te kakve masti sadrže. Također će pokazati koliku količinu voća sadrže voćni sokovi, ističe prof. dr. sc. Jasna Bošnir s Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Potvrdile se sumnje Objavljeni rezultati istraživanja: Hrvati pojedine proizvode kupuju manje kvalitetne, a i skuplji su

Dio istraživanja će i provoditi kušači. "Kušači hrane su ljudi koji su trenirani, educirani kako bi detektirali da je određena hrana točno onakvih propisanih svojstava kakva treba biti", izjavila je ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković.

Kemijske analize deterdženata uključit će i pranje rublja na kemijsko-tehnološkom fakultetu. "Rublje će se prati kako bi se ispitala kvaliteta deterdženata, a na sličan način testirat će se i ostala sredstva za čišćenje", dodala je Gross-Bošković.

Javnost će rezultate vidjeti u jesen, a o njima ovisi i sljedeći korak parlamenta prema europskoj komisiji. Zakoni Europske unije eksplicitno govore o jednakosti i ravnopravnosti svih njezinih građana te, ako uočimo da ta jednakost ne postoji, na nama je da je mijenjamo, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu (SDP) Biljana Borzan.

"Meni je bitno da vidim koristi li se jeftinija sirovina za novije države članice, nego za stare, a kada se radi o određenim higijenskim proizvodima, sigurno da nijedno istraživanje tržišta nije pokazalo da mi želimo deterdžent koji slabije pere ili slabije miriši", ističe Borzan.

Čak 82 posto Hrvata misli da su proizvodi za istočno europsko tržište lošije kvalitete, a ovo će istraživanje pokazati je li doista tako.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene