DORH je naložio policiji da izvidi tko od koga kupuje glasove u još uvijek ne konstituiranom Hrvatskom saboru!


Iz DORH-a su u utorak priopćili da se policiji nalaže provođenje izvida o prijetnjama te navodnom kupovanju trgovini mandatima, a slijedom saznanja iz medija zbog mogućih koruptivnih aktivnosti.

Vezani članci Boris Dežulović Organizatori prosvjeda za spas uvale Vruja traže izmjene zakona: "Ne mogu ja doći na Kornate ili Pantovčak, zabiti lopatu i sutra sve to legalizirati" Bespravna gradnja u Vruji - 2 DORH se bavi slučajem uvale Vruja: Zatražili očitovanje i dokumentaciju, istraga ide u dva smjera

Baš kao što je jučer u Dnevniku Nove TV, urednica vanjske politike Ivana Petrović i rekla, DORH je izjavio da je dužan provjeriti izrečene navode s obzirom na pojedine istupe saborskih zastupnika koji upućuju na sumnju na kaznena djela. Ovo postupanje, dodaju, ne prejudicira ničiju kaznenu odgovornost, a o rezultatima će izvijestiti javnost.

Uskok istražuje Raškovićeve tvrdnje?

Policija će pozvati novoizabrane zastupnike koji su javno govorili o pokušaju zastrašivanja ili pokušaju podmićivanja, kupovine zastupničkih mandata. O tome je najizravnije govorio gospodin Rašković iz redova srpske nacionalne manjine, iz SDSS-a, jednako tako i neki zastupnici MOST-a, ali i drugih političkih opcija. Nije isključeno da će policija pozvati još nekoliko osoba.

Nakon što završe ti izvidi, utvrdit će se ima li elemenata kaznenog dijela za pokretanje istrage, ali što je još važnije, utvrdit će se je li uistinu netko pokušao nekoga podmititi ili druga strana jednostavno nije govorila istinu.

Novi kazneni zakon predviđa ovakvu mogućnost. U članku 339 stoji 'kazneno dijelo pokušaj podmićivanja zastupnika', a predviđena zatvorska kazna je od jedne do 8 godina zatvora.

USKOK naložio policiji provođenje izvida o prijetnjama te navodnom kupovanju trgovini mandatima

Do sad smo u Hrvatskoj imali jedan ovakav slučaj podmićivanja, doduše na lokalnoj razini. Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo je optužen i pravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja gradske vijećnice iz redova HDZ-a, međutim ovo je prvi put u 25 godina, od kad postoji neovisna Republika Hrvatska, da se ovo istražuje na nacionalnoj, parlamentarnoj razini.

Logična je ovakva reakcija DORH-a jer je jedna od najvažnijih zadaća tijela kaznenog progona, zaštita parlamentarnog poretka, što je temeljna ustavna vrijednost u Republici Hrvatskoj.

Ne treba sumnjati da će ova istraga dodatno produbiti ova silna politička neslaganja i prepucavanja no svemu treba ozbiljno pristupiti, bez prejudiciranja ukoliko je netko uistinu pokušao kupiti ili preoteti nečiji saborski mandat, ono što su mu građani dali, plaćati legitimitet onda je to teško kaznano dijelo.

Vidjet ćemo nakon što završe izvidi što će reći policija i hoće li pokrenuti službenu istragu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook