Američke oružane snage poslale su u nedjelju svoju leteću tvrđavu, bombarder B-52, u prelet iznad Korejskog poluotoka, nakon što je Sjeverna Koreja prošloga tjedna izvela novi nuklearni pokus.


Bombarder je u niskom letu preletio južnokorejski grad Osan, a vojska navodi kako se radi o očiglednom pokazivanju mišića.

Vezani članci Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Južnokorejski čelnici stižu u SAD i Trumpu nose Kimovu poruku: Hoće li napokon postići dogovor? Južnokorejska vojna vježba s američkim vojnicima (Foto: Arhiva/AFP) Južna Koreja će prije travnja objaviti kada će održati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om

'Radi se o pokazivanju američke privrženosti našim saveznicima u Južnoj Koreji, Japanu, kao i obrani američkog teritorija', naveo je zapovjednik pacifičkih oružanih snaga, admiral Harry Harris Jr.

'Test kojeg je izvela Sjeverna Koreja je flagrantno kršenje međunarodnih obveza. Združene američke vojne snage nastavit će u Indo-azijsko-pacifičkom području raditi zajedno sa svim našim regionalnim saveznicima i partnerima na očuvanju sigurnosti i stabilnosti', kazao je američki vojni zapovjednik.

Sjeverna Koreja u srijedu je objavila da je uspješno po prvi put izvela pokus s hidrogenskom bombom, no stručnjaci su nakon analiza doveli u pitanje istinitost te informacije navodeći da se radi o pokusu manje snage od one koju bi izazvala takva bomba.

Američki bombarder vratio se nakon preleta u svoju bazu na pacifičkom otoku Guamu. (Hina)