Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. u svijetu

Američka studija: Hrvatska čista i blista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobar rejting u svijetu Hrvatska ima barem kada je riječ o zaštiti okoliša. Ugledno američko sveučilište Yale Hrvatsku je svrstalo na visoko 20. mjesto, ispred Češke, Rusije i Kine.

Oni koji godinama ratuju sa smećem na ulicama ne misle da je Hrvatska čista zemlja. Da ipak je, čisto se tvrdi u studiji američkog sveučilišta Yale, po kojoj je Hrvatska po čistoći okoliša, na visokom 20. mjestu, u konkurenciji od gotovo 150 zemalja. 'Mi smo uložili dosta zadnjih godina u zaštitu okoliša i moram priznati da smo se inače brinuli za čistoću naših voda, razvoj šuma, zaštite zraka osim u nekim sredinama', rekao nam je Nikola Ružinski, iz Ministarstva zaštite okoliša.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević prometna nesreća Tomašević zatražio strogu kaznu za pijanog vozača koji se zabio u vozilo Čistoće Automobili - 3 Muke po parkingu Pravilnici se nisu mijenjali desetljećima: "Stisnem se koliko mogu, ali drugi ne paze"

Najčišća je Švicarska, od nas mnogo čišća Slovenija, ali nekoliko mjesta ispod Hrvatske su Mađarska i Italija. 'Slovenija je puno uložila u prirodne resurse, oni imaju i nešto veći postotak šuma, ali mislim da ćemo je jako brzo dostići', istaknuo je Ružinski. Dobrim plasmanom na eko-ljestvici nisu iznenađeni ni zeleni te tvrde da je tako zbog kvalitete eko sustava, koji još uvijek imamo i zbog toga što smo mala zemlja s relativno malim utjecajem na klimatske promjene, koje se boduju u tom indeksu. A za još bolje mjesto u Yaleovoj studiji treba poraditi prije svega na očuvanju bioraznolikosti, najbolnijem mjestu hrvatskog eko-sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene