Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobar rejting u svijetu Hrvatska ima barem kada je riječ o zaštiti okoliša. Ugledno američko sveučilište Yale Hrvatsku je svrstalo na visoko 20. mjesto, ispred Češke, Rusije i Kine.


Oni koji godinama ratuju sa smećem na ulicama ne misle da je Hrvatska čista zemlja. Da ipak je, čisto se tvrdi u studiji američkog sveučilišta Yale, po kojoj je Hrvatska po čistoći okoliša, na visokom 20. mjestu, u konkurenciji od gotovo 150 zemalja. 'Mi smo uložili dosta zadnjih godina u zaštitu okoliša i moram priznati da smo se inače brinuli za čistoću naših voda, razvoj šuma, zaštite zraka osim u nekim sredinama', rekao nam je Nikola Ružinski, iz Ministarstva zaštite okoliša.

Vezani članci Prosvjed liječnika ispred WHO-a Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti'' Vozilo čistoće Vozilom čistoće uletio u raskrižje kao da sutra ne postoji, a prognoza mu se zamalo ostvarila

Najčišća je Švicarska, od nas mnogo čišća Slovenija, ali nekoliko mjesta ispod Hrvatske su Mađarska i Italija. 'Slovenija je puno uložila u prirodne resurse, oni imaju i nešto veći postotak šuma, ali mislim da ćemo je jako brzo dostići', istaknuo je Ružinski. Dobrim plasmanom na eko-ljestvici nisu iznenađeni ni zeleni te tvrde da je tako zbog kvalitete eko sustava, koji još uvijek imamo i zbog toga što smo mala zemlja s relativno malim utjecajem na klimatske promjene, koje se boduju u tom indeksu. A za još bolje mjesto u Yaleovoj studiji treba poraditi prije svega na očuvanju bioraznolikosti, najbolnijem mjestu hrvatskog eko-sustava.