Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dogovor o vraćanju tih alkara u alkarsku četu, postignut je na današnjem zajedničkom sastanku članova Uprave VAD-a i trojice alkara, čime je nova Uprava priznala da nije bilo temelja za isključenje te trojice trofejnih kopljanika.


Odlukom nove Uprave Viteškog alkarskog društva trojica trofejnih alkara koji su isključeni iz alkarskih natjecanja od 2001. godine, zbog toga što su se javno usprotivili "gruboj politizaciji Alke i vrijeđanju predsjednika Republike Stjepana Mesića", ponovno su vraćeni u alkarsku četu.

Vezani članci Sinj - 1 Sinjani oduševljeni alkaricom: "Dobro će doći, popio bih nešto. I kilu pečenog!" Slika nije dostupna 'Crkva se treba ograditi od uvodnika Glasa Koncila'

Riječ je o Ognjenu Preostu, peterostrukom pobjedniku Alke, Stipi Breki, koji je četiri puta bio pobjednik, te Ivici Periću pobjedniku
Alke 2001. godine, kojemu je alkarska Uprava zabranila primiti darove tadašnjega pokrovitelja predsjednika Stjepana Mesića, koji je na završnim svečanostima bio izvrijeđan.

Međutim, upravo na prijedlog spomenute trojice alkara, oni ove godine neće sudjelovati u natjecanjima, jer su pripreme kopljanika za 291. baru, čoju i alku, pred samim krajem.

"Ne bi bilo korektno da mi ove godine, pošto nismo dosad sudjelovali u pripremama koje traju dva mjeseca, budemo kandidati za natjecatelje, nego ćemo to učiniti za 292. Alku", rekao je Stipe Breko danas, nakon završenog sastanka, a to je potvrdio i predsjednik Upravnog odbora VAD-a Stipe Jukić.

Inače, prošli tjedan su alkari Stipe Breko i Ivica Perić oglasili
priopćenjem za javnost jer još nisu vraćeni u alkarsku četu niti su pozvani na priprema za ovogodišnja natjecanja unatoč tomu što ih je Časni sud proglasio nevinim za ono zbog čega su isključeni iz alkarske čete.

Naime, novoizabrani Časni alkarski sud obustavio je u početku lipnja stegovni postupak protiv Breke i Perića, kojima je Upravni odbor Viteškog alkarskog društva 2001. zabranio sudjelovanje u alkarskim natjecanjima jer se, uz ostalo, nisu složili s odlukom tadašnjeg UO-a da alkarski slavodobitnik Perić te godine odbije dar predsjednika države Stjepana Mesića.

Breko i Perić u zajedničkom priopćenju za javnost, među ostalim, su naveli kako se "čini da su 'krivi' što su se jasno i glasno u svoje ime i u ime, na žalost, šutljive većine pučanstva Sinja i Cetinske krajine usprotivili zlouporabi Alke u političke sv

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju