U koordinaciji hrvatske obiteljske medicine upozoravaju na nagomilan posao koji nema tko odrađivati. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica javila se ispred jednog zagrebačkog doma zdravlja gdje je razgovarala s predsjednicom KOHOM-a Natašom Ban Toskić.


Nema pedijatara, ginekologa, radiologa... Za sada je glava iznad vode, no pitanje je koliko još. Ban Toskić kaže da je, što se tiče obiteljske medicine, stanje alarmantno već duže vrijeme.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Obiteljski liječnici: "Procjene sposobnosti vozača dovest će do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama" Amsterdam Prvi put od ljeta: Stručnjaci preporučili karantenu u zapadnoj Europi, vrše pritisak na vladajuće

"Od 2200 ordinacija obiteljske medicine 103 ambulante su bez liječnika već dulje vrijeme, a 750 liječnika je starije od 60 godina i može u mirovinu. Dok ih je 170 starije od 65 godina", kazala je doktorica te dodala kako na specijalizaciji nije ni četvrtina onih koji nedostaju i kako nema interesa među mlađim liječnicima za bavljenje obiteljskom medicinom.

"Nema zamjene za godišnje, za bolovanja, već smo do nosa u vodi", kazala je i dodala kako "pucaju po šavovima". "Uz rastući broj novih obaveza ne znam koliko ćemo još moći izdržati", rekla je doktorica..

Ministar kaže da će nedostatak kadra riješiti dijeljenjem usluga između primarne i sekundarne zaštite, je li to rješenje, pitala je reporterka doktoricu.

"Moram priznati da tu rečenicu uopće ne razumijem", kazala je i dodala kako su sve djelatnosti u medicini specifične.

"Ne treba miješati sekundarni i primarnu zaštitu. Mi ne želimo da netko drugi radi naš posao", kaže liječnica i ističe da ipak neće još dugo moći izdržati ako se ne riješi pitanje kadra.

Ministar o reformi govori u frazama. Zadnje da je na međuresornom usuglašavanju. Vi ćete to provoditi pa je li ministar s vama podijelio planove, zanimalo je reporterku.

Ban Toskić kaže da su imali jedan inicijalni sastanak. "Još nismo vidjeli konkretne ideje i planove sa strane Ministarstva. Mi imamo izrađene prijedloge za izmjene zakona i nadam se da će se uvažiti", kazala je Ban Toskić i poručila ministru da jedino oni koji rade u obiteljskoj medicini mogu ukazati na prave probleme i ponuditi rješenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju