Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trajalo samo nekoliko sati

''Mama, boli me trbuh'', pa odmah štapić u nos? HZJZ promijenio upute o testiranju učenika

Hrvatski zavod za javno zdravstvo promijenio je tek donesene nove upute o testiranju djece. Školarci i roditelji mogu odahnuti jer testiranje neće biti obvezno zbog baš svakog simptoma.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak je objavio nove upute o postupanju s oboljelima, bliskim kontaktima i prestanku karantene i izolacije. 

Pročitajte i ovo Masovno cijepljenje u Srbiji - 1 NOVI PROBLEMI ZA SUSJEDE Iako su cijepili više od 1,2 milijuna ljudi, sada bilježe nagli porast broja zaraženih: Krizni stožer objavio da razmišljaju o novom pooštravanju mjera Slika nije dostupna sedam preminulih Skok upola manji, novih 48 zaraženih, ukupna brojka prešla 1000: ''Žalosti me što rade mladi u Dalmaciji''

Objavili su oni jučer novu uputu koja se tiče učenika i pravdali se većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina. ''Svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti, pa i kada se primarno ne sumnja na COVID-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja COVID-19, što je najranije 10 dana od početka bolesti", pisalo je u uputama.

U prijevodu, to bi značilo da dijete koje ima alergiju i šmrca danima, tjednima, a možda i mjesecima zapravo mora na testiranje na koronu. Ili npr. dijete koje se prejelo čokolade (dobro, možda i karfiola) i ima bol u trbuhu također mora na guranje štapića u nos. Ili dijete koje ima običnu virozu (sjećate li se te bolesti uopće?) ili upalu uha (toga se ne sjećate, sigurno) također bi trebalo na COVID testiranje. Ili ono kojeg boli glava... Ili... Ma sva djeca, prije ili poslije. Zar ne?

Sva sreća za djecu i roditelje, ta uputa nije dugo opstala. Već danas objavljena je nova uputa, koja ima puno više smisla. ''Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, podsjećamo na potrebu testiranja učenika kod simptoma koji mogu upućivati na COVID-19'', piše sad.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene