Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesvakidašnji prizor

VIDEO i FOTO: Djelomična pomrčina sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros se u nekim djelovima zemlje vidjela prva djelomična pomrčina Sunca u ovoj godini.

Kako je nebo nad većim dijelom zemlje prekriveno oblacima, u pomrčini su mogli uživati Splićani, Puljani, Varaždinci, Šibenčani, Riječani i Zadrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronomi prosvjeduju Zagreb ne želi ugasiti svjetla na Cmroku tijekom pomrčine Mjeseca Slika nije dostupna Astronomski fenomen Hrvati uživali u pomrčini Sunca

Pomrčina u većem dijelu Hrvatske počela je oko 8 sati kada se dogodio prvi 'kontakt', odnosno Mjesec je prividno počeo zaklanjati Sunce, a završila je oko 10 sati i 50 minuta. Oko 9 sati Mjesec je pokrio 75 posto Sunca

>> Djelomična pomrčina Sunca 4. siječnja, vidjet će se iz Hrvatske

>> Prošla najmračnija noć u 372 godine

Hrvati su u posljednoj djelomičnoj pomrčini mogli uživati 2008. godine, a slijedeću će priliku imati 2015. Potpuna pomrčina Sunca bila je 1999. godine, a slijedeća će biti tek za 79 godina.

Inače, prva djelomična pomrčina Sunca u 2011. godini bila je vidljiva u cijeloj Europi osim na Islandu te Sjevernoj Africi i dijelu Azije. Najvidljivija je bila u Švedskoj. Španjolci su imali sreće s vremenom, pa su je mogli vidjeti veoma dobro, baš kao i Rumunji, Bugari, Britanci i Skandinavci.  U dobroj vidljivosti, sreće su imali i naši susjedi u BiH, gdje se pomrčina veoma dobro vidjela u Sarajevu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene