Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezno korištenje zaštitnih filtera

Djelomična pomrčina Sunca 4. siječnja, vidjet će se iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak 4. siječnja 2011. godine dogodit će se djelomična pomrčina Sunca, koja će biti vidljiva iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije te s cijelog Arapskog poluotoka, izvijestili su iz Zvjezdarnice Zagreb.

Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti 4. siječnja, u prijepodnevnim satima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Perigej i potpuna pomrčina SUPER MJESEC - 28. rujna vidjet ćete fenomen koji će se ponoviti tek 2033. Slika nije dostupna Nebeski fenomen VIDEO Eklipsa trajala 3 sata i 29 minuta

>> VIDEO: Totalna pomrčina mjeseca

>> VIDEO: Totalna pomrčina mjeseca

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka. Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer možete izgubiti vid, upozoravaju iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Pomrčina će se moći promatrati iz bilo kojeg dijela Hrvatske

Iz Hrvatske će se djelomična pomrčina Sunca vidjeti 4. siječnja prijepodne, a u sredini (maksimumu) pomrčine imat će dosta veliku fazu od oko 75 posto. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca.

Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera, ističu Gustav Kren i Ivan Romštajn iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Također navode kako će se djelomična pomrčina iz Zagreba vidjeti od 7,59 do 10,50 sati; iz Splita od 7,56 do 10,48 sati; iz Rijeke od 7,57 do 10,46 sati; iz Osijeka od 8,01 do 10,55 sati; iz Zadra od 7,56 do 10,46 sati; iz Varaždina od 8 do 10,51 sati; iz Pule od 7,56 do 10,44 sati; iz Dubrovnika od 7,57 do 10,51 sati te iz Slavonskog Broda od 8 do 10,53 sati.

Sredina pomrčine u svim navedenim hrvatskim gradovima bit će između 9,15 i 9,25 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene