Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brod je mjesecima arestiran u luci Hodeidah: Bili su bez vode, struje, hrane, a temperature iznad 40 stupnjeva.


Agonija Riječanina Denisa Malnara, 45-godišnjeg pomorca s broda “Katina" trajala je čak 320 dana i kako sam kaže - to normalan čovjek ne bi mogao izdržati.

Vezani članci Satelitska snimka napada (Screenshot: AP) SAD objavio satelitske snimke: Tvrde da je na njima dokaz da je Iran napao saudijska naftna postrojenja Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Irak odbacio optužbe da je napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izveden s njegova teritorija

"Moraš biti udaren, jer u tim uvjetima izdržati u Jemenu gore je nego robijati u zatvoru u riječkoj Via Romi, koja je mila majka prema onome što sam ja preživio", prepričava Malnar, koji se danas napokon vratio u Hrvatsku. Dočekala ga je presretna majka Josipa. Neizvjesnost ju je razdirala i još uvijek ne vjeruje da je konačno dočekala sina. Bilo je nepodnošljivo, kaže, kao da joj netko čupa meso. 

>> Prvi od petorice hrvatskih pomoraca na 'Katini' vratio se kući

Posada na brodu “Katina" kojim upravlja šibenska kompanija Brodarstvo, mjesecima proživljava dramu. Brod plovi pod zastavom Sv. Vincenta i već je devet mjeseci arestiran u jemenskom Hodeidahu. Na “Katini" su još četiri Hrvata, kapetan Davor Brozičević, prvi časnik palube Branko Mičetić, Giovanni Senčić i Vlado Podobnik. Zajedno s Malnarom kući je otputovao još jedan član posade, Filipinac, a sedmorica pomoraca iz zdravstvenih problema prebačena su na kopno.

"Sada sam neprepoznatljiv. Izgledam kao kostur"

Brod je zbog dugova šibenskog brodara, čiji je direktor Vito Juraga, arestiran 1. rujna u Adenu, a potkraj rujna prisilno je prebačen na sidrište luke Hodeidah.

" Bio sam u ratu, ali što sam ovdje preživio, bez struje, vode, s jedva nešto hrane, ne možete ni zamisliti. Uvjeti su bili nemogući. Užas, za dana još kako tako, ali navečer, bili smo u mrklom mraku, a temperatura viša od 40 stupnjeva i tako mjesecima. Neljudski uvjeti. Nitko ništa nije poduzimao, ali evo, vratio sam se živ, a koliko sam zdrav, to tek trebam vidjeti. Na brod sam otišao sa 96 kilograma, prije mjesec dana imao sam 72, a sada sam neprepoznatljiv, izgledam kao kostur. Na brodu su svi očajni, nervozni, na rubu, tamo je pakao", ispričao nam je Malnar.

Unatoč neodrživom stanju, pomorci su ostali na brodu iz straha da će ostati bez plaća.

Mičetić u teškom stanju

Položaj im je otežalo što u Jemenu nema predstavnika Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF). Dok šibensko Brodarstvo ni u jednom trenutku nije reagiralo na agoniju pomoraca, na naše telefonske pozive Vito Juraga uporno nije odgovarao. Zahvaljujući ITF-u i Sindikatu pomoraca Hrvatske, osiguran je iskrcaj dvojice pomoraca i odlazak nekolicine na liječnički pregled.

Osim Malnara, iskrcaj su zatražila još trojica naših pomoraca, no lučke im vlasti u Hodeidahi to ne dopuštaju dok im se ne osigura smjena. Malnar kaže da je na brodu strašno i ne zna koliko će to još potrajati, svi su željeli otići kući. Kolegi Giovanniu Senčiću u travnju je preminula kći, ali on nije mogao otići na pogreb, kazao nam je. Mičetić je, upozorio je, ozbiljno bolestan i hitno treba pomoć. Ima problema s pamćenjem, orijentacijom, prolupao je, rekao nam je Malnar ljutit na kapetana broda. Ne poduzima ništa i prvi je, tvrdi, htio napustiti brod i posadu. "Da je bio pravi, ovo se ne bi dogodilo",  ogorčen je Malnar. (Agencija VLM)