Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženi dobri odnosi s Mađarima?

Afganistan: Hrvatski vojnici odbili otići na zadatak bez opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Incidenti među hrvatskim vojnicima na najtežoj misiji u Afganistanu. Tek što su preuzeli dužnost, hrvatski vojni policajci odbili su otići na zadatak. Kako Nova TV doznaje, najnoviji incident, nije izoliran. U vojnom kampu bilo je i nedopuštenog alkohola, a dvojica hrvatskih časnika ozlijedila su se bombom na redovitoj vježbi.

Umjesto afganistanskog pijeska - povratak kući. Takav rasplet, najvjerojatnije čeka čak četvoricu hrvatskih vojnih policajaca. Prije dva tjedna kad su preuzimali dužnost od svojih prethodnika, oglušili su se na zapovijed. Ostali su u bazi u Mazar-e-Sharifu, odbijajući bez opreme otići na zadatak. 'Ministar obrane zatražio izvješće a o eventualnim sankcijama prema četvorici pripadnika HV-a odluku će donijeti Glavni stožer nakon što dobije sve informacije o tom izoliranom slučaju', kazao je Goran Grošinić iz Ministarstva obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu"

Ugroženi odnosi s Mađarima?

Nema sumnje da je ponašanje hrvatskih pripadnika bilo nedolično. Ali i netko od logističara u Glavnom stožeru morat će objasniti jesu li i sami zakazali - zašto su bili loše opremljeni i što im je to nedostajalo zbog čega mladići očito, nisu željeli riskirati život. Za sada ih mijenjaju kolege, kojima je ovime boravak u misiji neplanireno produljen. Prvi je to slučaj s kojim je javnost upoznata, a koji bi mogao ugroziti i dobre odnose s Mađarima u sklopu čijeg su tima ondje naši časnici.

Događanja se taje i ministru?

Ministar obrane Branko Vukelić tvrdi kako je suradnja između njega i načelnika Glavnog stožera, generala Josipa Lucića, odlična. A ljubav na relaciji Vukelić-Lucić bila bi još i jača da je Lucić na vrijeme obavijestio ministra i o nedavnom lakšem ozlijeđivanju dvojice pripadnika Bojne za specijalna djelovanja na vježbi u Chagcharanu. Od eksplozije ručne bombe su srećom, završili tek s lakšim ogrebotinama. 'Tom su prilikom od okolnih stijena dvije odbijene kuglice površinski ozlijedile u podlakticu i gležanj dvojicu pripadnika Oružanih snaga', kazao je Goran Grošinić. Neslužbeno se pak doznaje kako je ninistar od Lucića sve doznao tek nekoliko dana nakon incidenta. No, nisu to jedini afganistanski problemi. Prekršena su pravila i kad je alkohol u pitanju. Hrvatski časnici, koji su nedavno uhvaćeni u opijanju i zabavljanju, Luciću i Vukeliću i za to duguju objašnjenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene