Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešić: Promjena Milanović-Jurčić može utjecati na našu odluku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je danas kako je SDP-ova odluka da umjesto Ljube Jurčića kandidat za premijera bude Zoran Milanović vrlo važna promjena koja može utjecati na odluku kome će se prikloniti koalicija HSS-HSLS.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao je kako je nakon te odluke konačno jasno tko će iz opcije lijevog centra pokušati sastaviti vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Friščić-Adlešić: Slažemo se s Mesićem Slika nije dostupna 'Nismo uvjeravali Mesića da mandat treba dati Sanaderu'

"Ta promjena je vrlo važna i može utjecati na odluku oko toga kome ćemo se prikloniti", odgovorila je Adlešić na novinarski upit je li koalicija sada bliža SDP-u.

Nakon što je, zajedno s Friščićem, obavila konzultacije s
predsjednikom države Stjepanom Mesićem, Adlešić je izvijestila da ju je Milanović jutros obavijestio o tome da preuzima odgovornost za sastavljanje vlade te da mu je poručila kako smatra da je puno bolji premijerski kandidat od Jurčića, kao i da bi SDP, da se Milanović na taj korak odlučio ranije, vjerojatno ishodio bolji izborni rezultat. 

>> Pusić: Nema mogućnosti za koaliciju HDZ-HNS

>> Za premijera Milanović, a ne više Jurčić

Friščić je, također na novinarsko pitanje je li sada bliži SDP-u,
kazao kako i stranke i javnost konačno znaju tko ispred opcije lijevog centra želi sastaviti vladu, ali i naglasio da takva promjena (Milanović, a ne Jurčić) ne mijenja broj saborskih mandata.

Ta odluka, kaže, možda mijenja percepciju u javnosti koja, tvrdi, ovih dana nije znala kome predsjednik države, dogodi li se takva mogućnost, može iz te opcije ponuditi mandat za sastav vlade. 

Na upit za komentar percepcije javnosti da je HSS bliži HDZ-u, odgovorio je "ne znam po čemu".

I Friščić i Adlešić naglasili su kako nema panike zbog činjenice da još nije poznat mandatar nove vlade, budući da, isticali su, nakon objave konačnih službenih rezultata izbora slijedi i drugi krug konzultacija kod predsjednika Stjepana Mesića.

Oboje su ustvrdili kako im je Mesić danas poručio kako država i njezine institucije funkcioniraju, te da su se suglasili kako
proceduru oko sastavljanja vlade treba provesti u zakonskim okvirima.

"Nema razloga za paniku. U Hrvatskoj sve institucije rade svoj
posao", kazala je Adlešić, najavivši da će koalicija pričekati konačne rezultate izbora, pripremiti timove koji će voditi pregovore oko programa na kojima će HSS i HSLS inzistirati. "Ne želimo pogriješiti kao 2000. kada je sporazum potpisan na časnu riječ i nekoliko ministarskih fotelja", istaknula je.

Friščić je, navodeći glavne zahtjeve koalicije, napomenuo da je Sabor donio odluku da se ZERP i za članice EU proglasi najkasnije do početka iduće godine, upitavši "tko ima pravo za Silvestrovo reći da tako neće biti".

Upitan hoće li inzistirati i na reformi poljoprivrede, unatoč, kao i kod ZERP-a, mogućim pritiscima iz EU, odgovorio je da se model te reforme koji predlaže koalicija već provodi u nekim članicama Unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene