Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za vodstvo stranke

Adlešić: HSLS nije monarhija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HSLS na današnjoj je sjednici proglasilo službeni početak kampanje za predsjednika stranke i donijelo Etički kodeks ponašanja za kandidate, a odlučilo je i da će o davanju potpore nekom od kandidata za predsjednika Republike odlučivati novo vodstvo stranke.

Za mjesto predsjednika HSLS-a trenutačno su se kandidirali zamjenik predsjednice i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, potpredsjednik stranke Dražen Breglec, te predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darinko Kosor. Točan datum održavanja 15. izbornog sabora HSLS-a još nije određen, a očekuje se da će to biti prvi ili drugi vikend u studenome. 'Od današnjeg dana i službeno počinje kampanja za novog predsjednika i potpredsjednike HSLS-a', rekla je predsjednica stranke Đurđa Adlešić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i dodala kako je uz tri postojeće, moguće da bude još kandidatura. Naglasila je da nema svog favorita za nasljednika. 'HSLS nije monarhija. Neću davati potporu jer mislim da to ne bi bilo korektno', rekla je novinarima i dodala kako je uvjerena da će, tko god bude izabran, zadržati koalicijski kapital koji stranka posjeduje.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

'Pozivamo kandidate da vode pozitivnu i uljuđenu kampanju'

Na saboru će biti između 700 do 800 izaslanika, izvijestila je Adlešič i pojasnila kako se htjelo smanjiti broj izaslanika u odnosu na prošli sabor stranke. 'A nikako nismo htjeli isključiti one koji su na (lokalnim) izborima osvojili vijećnička mjesta, koji su izabrani za gradonačelnike, načelnike, dožupane, dakle ljude koji su dobili povjerenje građana, da odlučuju i o sudbini HSLS-a', rekla je čelnica liberala. 'Etičkim kodeksom želimo pozvati kandidate da vode pozitivnu, uljuđenu kampanju i predstavljaju programe. Želimo pokazati da sabor HSLS-a može biti drukčiji, a ipak demokratski, za razliku od nekih drugih stranaka', dodala je Adlešič i rekla kako će se o kandidatima glasovati tajno. 'Odlučeno je i da sadašnje vodstvo HSLS-a neće donijeti odluku o tome kojeg će kandidata za predsjednika Republike stranka podržati, već će tu odluku donijeti novo vodstvo', odgovorila je na upit novinara.

Sjednici Predsjedništva nije zbog obveza nazočio zamjenik predsjednice i jedan od kandidata, Davor Žmegač. Na pitanje novinara Breglec je rekao da će, ako bude izabran, njegovati stil iz kojeg će 'HSLS izaći jasniji, monolitniji, jedinstveniji i jači'. Uvjeren je da stranke, bez obzira koji od kandidata bude izabran, ne mora brinuti za svoju budućnost. Kosor je najavio da će, ako ga izaberu, drugačije prezentirati program HSLS-a. 'Bit ću jasniji i glasniji i svakako ću posvetiti pažnju jedinstvu stranke', kazao je i dodao kako je uvjeren da će stranka nakon sabora ostati jedinstvena i 'još jača nego do sabora'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene