Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ademi: 'Optužen sam jer je nestao dio dokumenata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rahim Ademi, general optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločine u akciji Medački džep, ustvrdio je u svojoj obrani kako je uvjeren da nikada ne bi bio optužen da su u Haag poslani svi dokumenti vezani uz spornu akciju.

'Svi dokumenti koji su mi išli u prilog nikada nisu poslani u Haag, poput zapovijedi za napad 9. gardijske brigade ili o formiranju sektora 1', kazao je Ademi. Dodao je kako je među nestalim dokumentima i ratni dnevnik 9. gardijske brigade kojom je zapovijedao drugooptuženi Mirko Norac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Ademi počinje iznositi obranu u slučaju Medački džep

'To je najvrjedniji dokument. Uvjeren sam da ga je netko negdje sklonio. Da su u Haag išli svi dokumenti nikada me ne bi optužili za ovo što mi sada stavljaju na teret', kazao je Ademi.

Tvrdnje o nestanku dokumenata koji otkrivaju stvarnu zapovjednu liniju u vrijeme akcije, u kojoj su prema optužnici počinjeni ratni zločini nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, više se puta provlačila kroz prvi postupak koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda.

Bivši načelnik glavnog stožera Petar Stipetić za nestanak dokumenata optužio je admirala Davora Domazeta Lošu za kojega je, kao i Ademi, ustvrdio da je bio stvarni zapovjednik akcije.

Ističući da je u vrijeme akcije bio zamjenik zapovjednika Zbornog područja Gospić kojemu su bila povjerena tek dva obrambena pravca, Ademi je kazao da je Medačkim džepom zapovijedao general Janko Bobetko, preko svog povjerenika Domazata, dok je snage na terenu vodio Norac.

Trećeg dana iznošenja svoje obrane Ademi se prisjetio i svoje smjene, o kojoj ga je obavijestio Bobetko, rekavši da je takva odluka donesena zbog pritiska međunarodne zajednice i UNPROFOR-a.

Na sastanku na kojemu su smijenili Ademija i zapovjednika domobranstva Milu Kosovića uz Bobetka je bio i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak koji je, prema Ademijevim riječima, također potvrdio da nisu učinili ništa loše, ali da je takva 'politička odluka'. 

'Kada su se dijelile pohvale ili nagrade nije nas bilo nigdje, ali kada nekoga treba smijeniti evo nas', ustvrdio je Ademi dodajući da nije pristajao na smjenu bez ikakve utvrđene odgovornosti ili krivnje.

Inače, ministra Šukša Ademi je spomenuo kao jedinog vojnog ili političkog dužnosnika koji je prema njemu bio korektan i ispunio obećanje te ga tri mjeseca nakon smjene imenovao zamjenikom zapovjednika Zbornog područja Split kojim je zapovijedao Ante Gotovina.

U višesatnom izlaganju Ademi se zahvalio i sudu što je po prvi puta javno predočio nekada nedostupne dokumente koji mu idu u prilog.

Iz njih je, među ostalim, vidljivo i da je general Mladen Markač lagao svjedočeći u ovom postupku kada je rekao da je za operaciju u Medačkom džepu doznao tek nekoliko dana prije, ustvrdio je Ademi.

Optuženi general trenutno odgovara na pitanja obrane, nakon čega će ga ispitati i tužiteljstvo te sudsko vijeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene