Vremenska prognoza za zimu (Fotomontaža: Dnevnik.hr/sat24.com/Lauren Brown/Ben Birchall/Press Association/Pixsell)
Vremenska prognoza za zimu (Fotomontaža: Dnevnik.hr/sat24.com/Lauren Brown/Ben Birchall/Press Association/Pixsell)

Stigla je i dugoročna prognoza za zimu, za područje čitave Europe, a to znači i za naše krajeve.


Meteorolozi AccuWeathera napravili su dugoročnu vremensku prognozu za zimu za područje Europe i predvidjeli da će se iznad Atlantskog oceana tijekom zimskog perioda formirati niz oluja, koje će prijeći preko središnje i istočne Europe.

Za područje Balkanskog poluotoka meteorolozi AccuWeathera predviđaju produžene periode suhog, zimskog vremena. Nakon što su dijelove Balkana tijekom kolovoza pogodile teške poplave, očekuje se zima više suha nego što je to uobičajeno te i značajno toplija.

Olujni sustavi koji će naša područja i dosezati, bit će općenito slabi i neće uzrokovati dodatne nevolje pa tako niti poplave.

Količina snijega koja se očekuje na Dinaridima, Balkanskim planinama i u Karpatskom gorju, također će biti ispod normalne razine za zimski period.

Isto tako očekuje se manje ili čak se uopće ne očekuju dugi preiodi s temperaturama ispod ništice, jer će polja visokog tlaka u tom periodu služiti kao štit području Balkanskog poluotoka od ledenog arktičkog zraka.

Nekoliko kasnosezonskih hladnih fronti mogu izazvati pad temperatura na razinu normalnu za zimski period, no ipak, općenito gledano, krajnji temperaturni prosjek za čitavu sezonu bit će iznad uobičajenih razina za zimski period.