Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki broj neupisanih učenika

Elektronički upis u srednje škole zakazao: 44 učenika propustilo prvi tjedan nastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ogorčeni i ljuti roditelji iz Brodsko-Posavske županije za neuspješan upis svoje djece u srednje škole krive Ministarstvo obrazovanja koje nazivaju neodgovornim i nesposobnim.

Mama, kada ću ja krenuti u školu – upit je koji posljednjih dana učestalo ponavlja završena osnovnoškolka Laura Beraković iz Slavonskog Broda. Ona je jedna od 44 učenika iz Brodsko-posavske županije koji se nisu uspjeli upisati u prvi razred srednje škole. Laurina majka Ana u ime više ogorčenih i očajnih roditelja tvrdi kako je novi način upisa elektronskim putem promašen i nerealan te kako je izazvao veliki pravi metež i cirkus.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

To je, kaže, glavni razlog što brojni učenici iz ove, ali i drugih županija još uvijek sjede kod kuće, iako je nastava krenula prije tjedan dana. Za sve krivi Ministarstvo obrazovanja, koje naziva neorganiziranim, neodgovornim i nesposobnim, a njegove uposlenike bahatim i nepristojnim.

– Moja je djevojčica slala zamolbe za upis u više škola i više različitih smjerova, ali nigdje nije primljena. Međutim, svaki put kada zatražim objašnjenje, u Ministarstvu se prave da ništa ne znaju, stavljaju me na čekanje i prekidaju vezu – kaže Ana Beraković. Dodaje kako su na jesenskom roku ostala slobodna mjesta samo za zanimanja tokara, bravara i lakirera, neprimjerena za djevojčice, a druga solucija bila je odlazak u drugi grad. Ona priznaje da Laura nije prošla s odličnim, nego s dobrim uspjehom, ali i dodaje kako se njezina kći nije ni pokušala upisati u neku elitnu, nego u bilo koju školu primjerenu učenicama.

Prema Aninim riječima, problem s elektronskim upisom leži u tome što su razredni odjeli limitirani na 28 učenika i što ravnatelji više nemaju slobodne ruke da broj učenika u nekom razredu povećaju za jedno ili dvoje. Sustav je kompjutoriziran i izvještačen i na sve gleda vrlo kruto – učenica je ispod crte i to je to! Sve je rezultiralo velikim brojem neupisanih učenika.

Da je tomu tako, potvrđuje i Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, koji neodrživost novonastale situacije ilustrira primjerom učenika prvog razreda veterinarskog smjera koji na nastavu svaki dan putuje u 90 km udaljeni Osijek i čiji su ga roditelji molili da ga primi, no nije im mogao udovoljiti jer mu to ne dopušta zakon. U ovoj županiji, kaže, ima 70 razrednih odjela, i kada bi svaki primio samo jednog dodatnog učenika, problem bi bio riješen.

– Mi smo kao škola sva mjesta popunili još u prvom roku, ali voljni smo pomoći i povećati broj djece u razredima. Međutim, ne možemo bez suglasnosti Ministarstva – kaže Prskalo. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu Vladimir Štefanek potvrđuje kako prijašnjih godina u županiji gotovo da i nije bilo neupisanih učenika. Prema njegovim riječima, dio roditelja nije se snašao u elektronskom upisu, pa je dolazilo do grešaka zbog kojih ih je sustav odbacio, a jedan od razloga je i taj to je izgubljen cijeli razredni odjel u Medicinskoj školi.

– Sve roditelje neupisanih učenika pozvali smo da upute zahtjeve prema Ministarstvu. Ako djeca ne budu upisana, problem ćemo iznijeti na Županijskoj skupštini – rekao je Štefanek. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pak, tvrde kako elektronski način upisa omogućuje učenicima da u svakom trenutku imaju uvid u broj slobodnih upisnih mjesta u određenom programu određene škole, pri čemu mogu vidjeti na kojem bi se upisnom mjestu nalazili s obzirom na ostvareni rezultat, te prema tome mogu birati obrazovni program. Na taj način ostvarena je, kažu, visoka razina transparentnosti prilikom upisa u srednje škole te je omogućen svim učenicima upis pod jednakim uvjetima i na jednak način.

– Učenici često biraju obrazovne programe izvan svojih mogućnosti, zbog čega nastaje navedeni problem. Ukoliko učenici nisu uspjeli upisati niti jedan obrazovni program, mogli su podnijeti zamolbu Ministarstvu, zaključno do 15. rujna, kako bi ministar svojom odlukom dopustio upis u neki od programa u kojem je ostalo slobodnih mjesta – poručili su iz Ministarstva. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene