Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubljanska banka

Kraj 20 godina čekanja: Uskoro počinje isplata 160 milijuna eura štedišama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnje čekanje 130 tisuća hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke blizu je kraja. Slovenija je najavila da će 2016. godine početi s isplatama 160 milijuna eura štednih uloga uz pripadajuće kamate - prema presudi Suda za ljudska prava.

Dvadeset godina čekanja došlo je blizu kraja sljedeće godine Slovenija će početi s isplatama bivšim štedišama Ljubljanske banke. 'Do 16. srpnja Slovenija će primijeniti odgovarajuće zakone koji će dati temelj za isplatu uloženoga. Taj zakon koji će biti prihvaćen, određivat će i verifikacijski postupak koji će osiguranicima dati temelje na kojima će ispuniti odgovarajuće formulare, odredit će kamo te formulare treba poslati', kaže dr. Ana Polak Petrič, visoka predstavnica Republike Slovenije za sukcesiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija nacionalna naknada Dobra vijest za starije osobe! Provjerite kada bi vam trebao sjesti novac na račun Slika nije dostupna Dug s kamatama Cerar: 'Vratit ćemo novac štedišama Ljubljanske banke po presudi iz Strasbourga'

Slovenija još nije donijela detalje o načinu povrata novca. Vijeće Europe prije nekoliko dana upozorilo je Sloveniju da požuri, kažu nam iz Ministarstva vanjskih poslova. 'Da što prije precizira kako ona vidi taj mehanizam koji će se uspostaviti koji će omogućiti svakom pojedinom štediši da podnese zahtjev i da u jednom odgovarajućem kratkom roku dođe do svojih štednih uloga. Do 16. srpnja Slovenija bi u potpunosti trebala omogućiti štedišama početak isplate', kaže Andreja Metelko Zgombić iz MVEP-a.

Štediše Ljubljanske banke do uloga tek sljedeće godine

Štediše ne trebaju dizati tužbe i voditi duge pravne procese jer im Slovenija treba isplatiti štednju na isti način kako je isplatila svojim građanima - omogućiti im da biraju jednokratnu isplatu ili isplatu na rate.

'Ukoliko Slovenija ne ispuni svoju obavezu iz presude odnosno ne izvrši presudu na način učinkovito i promptno i potpuno onda ostaje mogućnost naravno da naši građani ponovno tuže u Strassbourg', kaže Štefica Stažnik iz Ureda zastupnika RH pred Sudom za ljudska prava.

Kada Slovenija donese nacrt zakona mora ga uputiti Vijeću Europe gdje će i Hrvatska pažljivo čitati i prekontrolirati što piše u zakonu i dati svoje primjedbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene