Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gliser s 11 putnika, uglavnom stranaca, prevrnuo se noćas iza ponoći u hvarskom akvatoriju u uvali Taršće na Paklenim otocima, a neozlijeđene brodolomce su svojim brodovima spasila dvojica Splićana do kojih su doplivale dvije putnice s prevrnutog plovila.


Po tri državljana Švedske i Austrije, dva iz Norveške te po jedan državljanin Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske noćas su sedam metara dugim gliserom, pod austrijskom zastavom, isplovili iz jednog hvarskog bara. Kod južne strane otoka Sveti Klement, u uvali Taršće, gliser se zbog bure i velikih valova počeo puniti morem te se ubrzo potopio, a svi putnici su se našli u moru.

Djevojke doplivale do brodice

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Autom na more Autom na more: Krilaticu shvatio doslovno pa se provozao vodenom površinom

Dvojica od njih, Austrijanac i Hrvat, odlučili su plivati kako bi pronašli pomoć. Kako se nisu vraćali na isti su zadatak krenule dvije mlade djevojke od kojih je jedna govorila hrvatski jezik. Nakon nekog vremena uspjele su doplivati do brodice 'Maestral' u kojem je spavao Splićanin Ante Kozić. 'Čuo sam pozive u pomoć. Kada sam se probudio u moru sam ugledao iscrpljene i preplašene djevojke. Odmah sam probudio i prijatelja Jeru Lukšića koji je spavao u svom brodu usidrenom tik uz moj', prepričao je Splićanin koji je dan ranije krenuo na izlet i u ribolov s prijateljem.

Nakon spašavanja djevojaka odmah su krenuli u pomoć ostalim brodolomcima i oko 50-ak minuta iza ponoći pozvali Centar 112, nakon čega je i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru u Rijeci pokrenula akciju spašavanja u koju se uključila Lučka kapetanija i policija iz Hvara, a, kako je jutros izvijestilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, na mjesto nesreće skrenut je i putnički brod "Ravenna" koji je kasnije nastavio put prema Trstu.

'Nije bilo vremena za čekanje. Odmah smo s dva broda krenuli po ostale i nije nam dugo trebalo da ih pronađemo. Izvukli smo sedmoricu stranaca koji su bili prestravljeni te smo ih utoplili svime što smo našli na našim brodovima. No, nedostajala su dvojica koji su prvi plivanjem krenuli po pomoć', kazao je Kozić, čije je prijatelj Jere malo kasnije pronašao jednog od dvojice preostalih brodolomaca, dok je drugi pomoć pronašao na jedrilici "Neda" koja je bila usidrena kod otoka Sveti Klement.

Iz Državnog centra 112 izvijestili su da je akcija spašavanja završila oko 1,50 sati. Gliser se u međuvremenu nasukao u uvali Taršće, 50 metara od obale, do koje ga je doteglio policijski brod "Sveti Mihovil". Članovi posade prevrnutog glisera danas bi trebali dati izjave u hvarskoj Lučkoj ispostavi koja istražuje uzroke noćašnje pomorske nesreće. (Hina)