Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.000 radnika Varteksa štrajka

'Božić dolazi, a mi smo gladni!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jutros u 6 sati ispred tvornice Varteks u Varaždinu okupilo se oko 1.000 radnika, koji prosvjeduju zbog neisplate plaća.

Radnici odbijaju nastaviti rad dok im se ne isplate zaostale plaće za rujan i listopad.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Najavio sindikat Njemački strojovođe idu u štrajk, otkazat će se na tisuće putovanja: Traže veće plaće, kraće radno vrijeme...

>> Pismo učiteljice: Zašto ću danas od srca štrajkati

Štrajk je krenuo jutros iz pogona 3 tvornice, nakon što su radnici odbili raditi pa se kasnije proširio i po ostalim pogonima.

'Dosta nam je. Pitamo se gdje je novac. Radimo punom parom, na 100 posto kapaciteta, radimo prekovremeno i subotama, a na skladištu uopće nema robe jer smo sve isporučili', rekli su za eVaraždin ogorčeni radnici Varteksa.

'Ali zato imamo 16 menadžera koji primaju basnoslovne plaće i to na vrijeme. Mi smo jedina firma koja ima direktora koji je direktor direktorima. Pa gdje toga ima?', poručuju radnici. 'Dolazi Božić, a mi smo gladni', kažu radnici.

Član Uprave Miljenko Vidaček naglasio je kako se Varteks neće moći izvući iz trenutne situacije bez nekakvog dogovora s bankama i državom. 'Mislim da to i radnici shvaćaju i da je ovaj prosvjed na neki način i apel da se taj dogovor napokon i postigne', dodao je Vidaček.

Radnicima se obratio predsjednik Uprave Zoran Koščec te im je poručio kako se pokušava osigurati novac za isplatu plaća za rujan. Radnici mu nisu povjerovali i zasuli su Upravu i njega uvredama.

Njegovo vam priopćenje donosimo u cijelosti.

'Prije svega želim istaknuti da prosvjed razumijem, kao i ogorčenje radnika jer ogorčen sam i ja. Pregovori koje smo započeli prije gotovo tri godine s prošlom Vladom i za koje smo prijedlog rješavanja u potpunosti prilagodili zakonskim propisima koje je ista definirala, još uvijek traju. Također smo prijedlog i način rješavanja problema prilagodili i zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. Prijedlogom smo nastojali zaokružiti rješenje po ukupnom dugovanju, dakle ne samo za Državu već i za ostale ključne vjerovnike te smo prijedlog rješenja revidirali i sukladno propisima koje je aktualna Vlada definirala. Želim istaknuti da su zadnjih nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja vrlo intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju, da vremena više nema. Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor. Očekujemo da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom. U situaciji koja je izuzetno teška, moramo pokušati naći rješenje kroz podršku i odgovornosti svih uključenih strana. Mi smo napravili sve što možemo i sad na temelju toga što smo predložili, čekamo odgovor. Problem je moguće riješiti jedino ako se u njegovo rješavanje uključe sve zainteresirane strane. Ovim putem apeliram na resorna ministarstva i Vladu da je neophodno da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana.'

'Problem nelikvidnosti je ozbiljan, ali rješenje koje smo ponudili rješava i problem nelikvidnosti čime bi se omogućilo da se u potpunosti stabiliziraju poslovni procesi unutar tvrtke i dovrši restrukturiranje.'

Predsjednik Akcije mladih, Ante Rubeša, u ime same akcije, uputio je medijima priopćenje vezano uz centar Mocire.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene