Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 2010. godini tržište rada nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na prošlu godinu.


Na portalu MojPosao objavljeno je preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta, a više od 39 tisuća osoba unijelo novi ili obnovilo postojeći životopis. U ovoj se godini ne očekuju velike promjene na tržištu rada, koje će se oporavljati postupno i kroz duži rok, pokazalo je prikupljanje podataka s tog portala kroz 2010. godinu.

Vezani članci Ashley Graham, Saweetie i Bebe Rexha (Foto: Getty Images) Ponovno ispisuje povijest: Najpoznatija plus-size manekenka trudna se prošetala modnom pistom Slika nije dostupna Kako biste potaknuli zapošljavanje?

Najtraženija zanimanja u prošloj godini bila su prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik, programer, asistent, administrator, referent, kuhar i knjigovođa. Također, primijećeno je kako sve manje tvrtki nudi stalno zaposlenje, a sve veći broj ljudi spreman je raditi i honorarni posao.

Sve manje stalnih zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2010.godini je objavljeno ukupno 70 posto oglasa za stalno zaposlenje, 38 posto za rad na određeno dok je 16 posto bilo vezano za honorarni rad.
Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je započelo 2006. godine zaustavljen je 2009., a trend pada nastavio se i u 2010. godini budući da je objavljeno 3 posto manje oglasa u kojima se nudilo stalno zaposlenje nego godinu prije.

>> Dva mladića iz Zadra sami pobijedili krizu

Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su prodajni predstavnik, dadilja, komercijalist, agent u pozivnom centru i prodavač. U skoro polovici natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u najviše oglasa tražilo iskustvo od dvije do četiri godine.

Pojačani poslovi u inozemstvu

Čak 97 posto posloprimaca u 2010. je u svom životopisu navelo poznavanje rada na računalu.

Tijekom 2010. poslodavci su u najviše oglasa tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56 posto posloprimaca u životopisima, kao stupanj obrazovanja navelo je srednju stručnu spremu. Poznavanje rada na računalu kao uvjet za posao poslodavci su istaknuli u 67 posto oglasa, što je 2 posto manje nego 2009. godine.

>> Znate li koji je najbolje plaćeni posao u Hrvatskoj?

Čak 97 posto posloprimaca u 2010. je u životopisu navelo poznavanje rada na računalu. Poslodavci su tijekom prvih šest mjeseci ove godine objavili i 265 oglasa za radna mjesta izvan Hrvatske, što je značajno više nego 2009. godine kada je takvih oglasa objavljeno 188.

Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je vezano za graditeljstvo, telekomunikacije te u turizmu i ugostiteljstvu.. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.