Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje na radnom mjestu

Znate li koji je najbolje plaćeni posao u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbolje plaćeni Hrvati rade u farmaceutskoj industriji ili IT-u, no najviše ih ipak sanja o povišici.

Analiza podataka prikupljenih u istraživanju o visini plaća za 2010. godinu pokazala je da najviše plaće imaju zaposleni u farmaceutskoj industriji, 37 posto iznad prosjeka  te informacijskim tehnologijama (IT-u), 27 posto iznad prosjeka.  Kada je u pitanju struka, najbolje su plaćeni inženjeri, pomorci i prirodoslovci. Visokoobrazovane osobe su još uvijek plaćene više od prosjeka, iako se razlika smanjila u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija u čemu je problem? Traže direktora već 18 mjeseci! Popularna i dobro plaćena pozicija zjapi prazna Ilustracija Nova pravila Velika promjena: Poslodavci će morati navesti iznose plaća u oglasima za posao

Najčešća beneficija, za razliku od prošle godine kada je to bio mobitel, u 2010. godini je naknada za prijevoz. U 2010. godini, najbolje su plaćeni inženjeri čije su plaće za 21 posto više od prosjeka. Iza njih slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9, odnosno 8 posto iznad prosjeka.

>> Zaposlenici u RH u najvećem strahu od otkaza

U Krapini najniže plaće

Ove su godine najlošije plaćena pomagačka zanimanja, socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično te zanimanje trgovačkih posrednika i prodavača čije su plaće 45 posto, odnosno 56 posto ispod prosjeka. Gledano prema županijama, najniže plaće ove godine zabilježene su u Krapinsko-zagorskoj, 16 posto ispod prosjeka te Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, 15 posto ispod prosjeka.

Muškarci i dalje imaju veće plaće

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 32 posto iznad prosjeka, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je razlika iznosila 28 posto.
2010. godine su muškarci imali u prosjeku 18 posto višu plaću od žena, što znači da se razlika u odnosu na prošlu godinu, kada su imali 23 posto veću plaću, smanjila.

>> Najsretniji zaposlenici u Istri, najnesretniji u Zagrebu

Samo 4 posto dobilo dogovorenu povišicu

Čak 34 posto ispitanika izjasnilo se da rijetko ili nikada ne dobivaju povišicu, što je ipak značajno manje nego prošle godine, kada je isto izjavilo 52 posto zaposlenika.
Od kada je počela gospodarska kriza, kraj 2008. godine, najvećem djelu ispitanika 45 posto plaća se nije mijenjala. Čak 40 posto ispitanika zbog gospodarske krize prima nižu plaću, a svega 4 posto ispitanika dobilo je dogovorenu povišicu, izvijestio je portal MojPosao koji je napravio istraživanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene