Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo bi idealno

Vujčić: Odmah napraviti rebalans proračuna i provesti barem neke reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je utjecaj rušenja hrvatskog kreditnog rejtinga na cijenu inozemnog zaduživanja dosad bio vrlo benigan, guverner Vujčić smatra da bi bilo idealno napraviti rebalans državnog proračuna i provesti barem neke reforme.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da je rušenje hrvatskog kreditnog rejtinga od strane agencije Standard & Poor's na cijene inozemnog zaduživanja dosad imalo vrlo benigan učinak. 'Da Hrvatska danas izdaje obveznicu na dolarskom tržištu, ostvarila bi povijesno najniži prinos', rekao je Vujčić u intervjuu časopisu Banka.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> Banke imaju dovoljno rezervi, spremne i na produljenje krize

Prema njemu, situacija na tržištu trenutačno je vrlo povoljna, velika je ponuda sredstava dok se nervoza oko europskog rizika smanjila. Koliko će to potrajati, teško je reći, jer, kao i obično, ovisi o mnogim faktorima, smatra guverner.

'Smanjenje rejtinga, međutim, treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje da je fiskalna konsolidacija prestala i da se strukturne reforme ne provode dovoljno brzo. Idealno bi, u tim uvjetima, bilo pred investitore izaći s rebalansom proračuna i realiziranjem barem još nekih od važnijih strukturnih reformi', dodao je Vujčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene