Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks Zagrebačke burze pao 4,5 posto

'Sanaderova najava šokirala je burzu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnje najave Vlade da će uskoro predložiti izmjene mirovinskog sustava, odnosno ukidanje drugog mirovinskog stupa, burzovni indeks Zagrebačke burze pao je za 4,5 posto. Glasnogovornik Kardum odgovara pitanjem je li Sanader kriv za pad burzi u cijelom svijetu?

Diana Knezović, investicijska savjetnica u jednoj brokerskoj tvrtki rekla nam je da očito kako je nakon Sanaderove najave došlo do pada na burzi.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Slika nije dostupna Premijer demantira kritičare 'Ne želimo uzeti novac mirovinskim fondovima za pokrivanje deficita'

'To je vijest koja je šokirala sve, a burza reagira na ovakve vijesti. Ovo je vrlo neugodna najava u trenucima kada su mali ulagači totalno izvan tržišta i kada imamo ovako malu likvidnost kao sada. Kada bi se sa tržišta još povukli i 'mirovinci', ne moram vam govoriti koliko bi to bilo loše. Mirovinski fondovi još se ne povlače, ali reagirali su na ovu vijest', rekla nam je Diana Knezović.

>> Mirovinski fondovi: Drugi stup nije promašaj

Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze, rekao je kako na Burzi još nemaju nikakav komentar na Sanaderovu najavu jer još ne postoji prijedlog reforme. Što se tiče današnjeg pada na burzi, Kardum upozorava da je rano govoriti o razlozima pada, nabrojivši nam dvadesetak svjetkih burzi na kojima je danas zabilježen pad, kada smo ga zaustavili u nabrajanju.

>> Sa 23 miljarde iz fondova Vlada planira krpati proračun

'Znači li to da je zbog Sanaderove najave pala burza u Parizu, Londonu, Moskvi, New Yorku. Pao je Nasdaq, DAX pada. Sve burze su danas u crvenom. Svi su skočili javiti da je JANAF pao za 15 posto, ali su zaboravili napomenuti da je prošlog tjedna narastao za 60 posto. Promet je oko 26 milijuna kuna i to je malo više nego prošlog tjedna', rekao nam je glasnogovornik Zagrebačke burze.

>> Sanader priznao promašaj: Ukida se drugi mirovinski stup?

Udruženje mirovinskih fondova, ocijenilo je danas da drugi mirovinski stup nije promašaj, upozorilo je danas da eventualno otvaranje opcije povratka iz II. u I. stup otvara čitav niz tehnički nerješivih problema koji bi mogli dovesti do raspada hrvatskog tržišta kapitala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene