Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni hrvatski sindikati podsjećaju u današnjom pismu predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, u povodu njegovih najava reforme mirovinskog sustava u dijelu koji se odnosi na II. stup, kako sindikati već godinama upozoravaju na niz problema i loših rješenja u mirovinskom sustavu koje je potrebno mijenjati.


'Tražimo da se, s obzirom na društvenu važnost i osjetljivost mirovinskog sustava, ne ide ni u kakve ishitrene promjene već da se spremno krene u analizu postojećeg sustava, sa svim njegovim i dobrim i lošim stranama te da se u to od početka, uz predstavnike Vlade RH, struku, poslodavce, umirovljeničke udruge i stranku, uključe i sindikati', ističe u pismu predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vezani članci Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 5 Zašto vaš novac danas vrijedi manje nego prošle godine? "Koliko god nas uvjeravali da plaće rastu, one nikad ne rastu koliko i cijene" Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL "Ako želimo veće penzije nema druge - moramo raditi više! Inicijativa za referendum ide u krivom smjeru"

Njihov pak zajednički prijedlog trebalo bi, prije donošenja bilo kakve odluke, uputiti u javnu raspravu, budući da je to 'prevažno nacionalno pitanje da bi bilo tko na njemu 'ubirao' političke ili neke druge bodove', smatra Sever.

On podsjeća na niz sindikalnih zahtjeva u proteklom razdoblju vezanih uz prava umirovljenika, poput zahtijeva za izjednačavanjem 'starih' i 'novih' umirovljenika, ograničavanja razdoblja za izračun mirovina na 10 najpovoljnijih uzastopnih godina staža te povećanje mirovina povećanjem aktualne vrijednosti mirovine.

Među ostalim, sindikati su tražili određivanje najniže mirovine (za 30 godina staža) na najmanje 40 posto prosječne plaće te ukidanje povlaštenih mirovina zastupnicima i dužnosnicima, ali i upozoravali na visoke troškove upravljanja i visoke menadžerske plaće u fondovima II. mirovinskog stupa.

Sindikati su lani upozorili i na problem građana koji su dragovoljno odlučili pristupiti II. stupu, pa su im zbog kratkog razdoblja uplata mirovine trajno umanjene, te su za njih tražili mogućnost dragovoljnog prelaska u I. mirovinski stup, stoji u pismu NHS-a.