Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz fondova Europske unije na raspolaganju nam je više od dvije milijarde kuna kako bismo riješili problem nezaposlenosti, no pitanje je - hoće li Hrvatska dobiti taj novac. Resorni ministar Tomislav Tolušić za to je optužio prošlu Vladu. No, bivši ministar rada Mirando Mrsić prebacuje lopticu i kaže dokumenti su bili spremni, pitanje je samo jesu li na vrijeme poslani Europskoj komisiji.


Hrvatskoj nedostaje kvalitetnih radnika u građevini, brodogradnji i metalskoj industriji u kojoj je i poduzetnik Stjepan Mihoković. 'Imamo pregovore s jednom većom firmom gdje se traže vrsni majstori. Davali smo oglas i još ćemo davati i pitanje hoćemo li uspjeti naći takav kadar', kaže gospodin Mihoković.

A takva situacija nije rijetkost.

Vezani članci Slika nije dostupna POSLODAVCI VAPE ZA RADNICIMA Zabrinjava 281.598 nezaposlenih koji sjede kod kuće Slika nije dostupna PRILIKU ĆE DOBITI 5.000 STRANACA Poslodavci ne žele nezaposlene Hrvate

290.723 nezaposlenih, pa ipak prema izvješću Europske komisije, svaki peti poslodavac u ovoj zemlji ne može pronaći odgovarajuće radnike. Razlog za to leži u lošem obrazovnom sustavu, radnicima koji se ne žele dodatno educirati, ali i poslodavcima koji ne nude pristojne plaće.

Fondovi EU trebali bi pomoći. No upitno je hoćemo li taj novac uspjeti povući. 'Dokumenti nažalost nisu spremni, ali će nadam se biti spremni do tog roka, zašto nisu spremni, morate pitati onu ekipu koja je vodila Ministarstvo zadnje četiri godine', kaže ministar Tolušić.

Bivši ministar vraća lopticu. 'Nije točno da nisu pripremljeni dokumenti, svi su dokumenti pripremljeni. Napominjem da smo 4.11. potpisali ugovore sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje', kaže Mirando Mrsić.

No, rok za slanje akreditacije u Europsku komisiju bio 15. veljače. 'Bez akreditiranog sustava učinkoviti ljudski potencijali i strukturni kohezijski fondovi mi nećemo biti u mogućnosti povlačiti sredstva', dodaje Mrsić.

Dok političari pokušavaju raditi, Stjepanu Mihokoviću to i uspijeva. Iako je tražio mlađeg radnika zaposlio je 53-godišnjeg Ivana koji kaže da je najvažnije cijeli život učiti i napredovati.

Hrvatska je trenutačno na pragu uvoza radne snage - pokraj gotovo tristo tisuća nezaposlenih.