Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski poslodavci u potrazi su za stranom radnom snagom. Iako je na Zavodu za zapošljavanje više od 290 tisuća nezaposlenih građana hrvatski poslodavci traže da Vlada odobri kvotu za zapošljavanje više od 5.000 stranih radnika.


Najviše zahtjeva odnosi se na brodogradnju, graditeljstvo, promet i turizam. Iako su kvote trebale biti određene još u listopadu prošle godine, tek prošlog tjedna nova ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić odobrila je nove kvote temeljem kojih će gospodarstvenici moći zaposliti strane radnike.

Vezani članci Ministar Zdravko Marić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ministru stižu prijedlozi kako radnicima povećati plaće: Topli obrok i prijevoz samo su neke od mogućnosti Slika nije dostupna JE LI MOGUĆE? Uz 290.000 nezaposlenih, Hrvatska će uvoziti radnike?

'Mi smo zbog ugovorenih poslova pojedinih gospodarstvenika odobrili neke kvote naročito za brodogradilišta i za rad u brodogradilištima. Značajno manje nego što su tražili. Značajno manje smo odobrili i za područje građevinarstva', kaže Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava.

'Uvozna radna snaga koja dolazi k nama raditi, oni su došli ovdje raditi i zaraditi novce i oni će raditi, a naš čovjek ima uvijek nekih komplikacija, vi ne znate hoće li se on sutra, kad dođete na gradilište, uopće pojaviti', pojašnjava građevinar Zlatko Presečki.