Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nevjerojatan je popis namirnica koje Hrvatska uvozi, ali i izvozi. Ispada da nismo u stanju proizvesti zob, a ananas i datulje su naša izvozna snaga.


Uvoz zobi porastao je za 6779 posto 2015. u odnosu na 2014., sve više uvozimo ovce i koze - 444 posto više. Nemamo dovoljno ni brašna od pšenice i suražice pa ga uvozimo s porastom od 143 posto.

Vezani članci Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 Čeka li nas poljski i bugarski scenarij? Kako Hrvatska stoji ako dođe do situacije da Rusija obustavi isporuku plina? Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali"

Nedostaje nam lišća i grana - uvoz je rastao 89%, te voće nekuhano, smrznuto - porast od 80%.

Što se izvoza tiče, dogodila se ekspanzija izvoza vodenih beskralješnjaka osim rakova i mekušaca, živih i svježih - nevjerojatan porast od 10.251 posto. Umjesto da lišće, grane, svježe, sušeno prodamo na domaćem tržištu, jer ga nedostaje, mi ga izvozimo s porastom od 5090 posto.

Ovo je nešto što možemo razumjeti - Mast svinjska i peradska izvozi se sa stopom rasta od 1.130 posto, ali ne razumijemo da Hrvatska izvozi - Datulje, smokve, ananas i drugo svježe ili suho voće s porastom od 735 posto.

Dakle hrvatski ananas - isto kao i muškatnjak, macis, kardamom koji rastu za 589 posto, ali zapravo ne rastu u Hrvatskoj.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju