Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi se očuvala stabilnost euro zone, zaključili su čelnici 27 zemalja članica nakon prvog dana summita u Bruxellesu.


'Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali stabilnost euro zone', kaže se u deklaraciji koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Vezani članci Povlačenje kuna Zbogom, kune: HNB do kraja godine počinje kovanje eura, a čeka nas i povlačenje 500 milijuna komada dosadašnjih novčanica HSP uz inicijativu \ HSP se priključio referendumskoj inicijativi "Zaštitimo hrvatsku kunu": "Nisu u pitanju samo umirovljenici koji će biti na gubitku i osiromašeni"

Predsjednici država ili vlada zemalja članica dogovorili su prvi dan svog dvodnevnog sastanka na vrhu tekst manje promjene Lisabonskog ugovora koja će omogućiti uspostavu trajnog mehanizma za stabilizaciju eura i koji bi trebao biti uspostavljen sredinom 2013. godine nakon što sadašnjim privremenim rješenjima istekne rok trajanja.

Ubačene dvije rečenice

  'Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski mehanizam koji se može aktivirati ako se to pokaže nužnim za stabilnost euro zone u cjelini. Odobravanje financijske pomoći od tog mehanizma bit će podvrgnuto strogim uvjetima', glase dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor.

>> 'Euro će trajati dok to Njemačka bude htjela'

>> Euro će propasti?

Do proljeća ove godine EU nije imao sigurnosnu mrežu za euro zonu jer se smatralo da su pravila koja su uvedena pri uvođenju zajedničke valute dovoljno čvrsta da se izbjegnu problemi. Međutim, dužnička kriza koja je najprije pogodila Grčku, a zatim Irsku pokazala je da ta pravila nisu bila dovoljne.

Hrvatska ulazi odvojeno

Čelnici EU-a naglašavaju kako se ovom promjenom ne povećavaju ovlasti Unije na štetu država članica i da se one odnose samo na euro zonu. Time se umiruje Velika Britanija, koja se protivi svakom povećanju ovlasti Bruxellesa i izbjegava potreba za referendumom u Irskoj.

Na pitanje hoće li se promjena Lisabonskog ugovora ratificirati zajedno s nekim drugim ugovorom, poput pristupnog ugovora s Hrvatskom, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je rekao da se ne isključuje mogućnost da to bude simultano provedeno, ali da 'u svakom slučaju to mora biti odvojeni postupak'.(Hina)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju