Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mahom uvozimo ono što bismo sami trebali proizvoditi, pa tako od Nizozemaca kupujemo slaninu.


Ali u jeku recesije, ima i pozitivnih primjera hrvatskog izvoznog biznisa. Pa tako i mi Nizozemcima izvozimo skupocjenu jegulju. A našli smo i sušno razdoblje kad Španjolcima nedostaje rajčice, pa ćemo im izvesti naše.

Vezani članci Koronavirus u Nizozemskoj, ilustracija Iako je sud srušio odluku o policijskom satu, nizozemski premijer tražu od građana da poštuju mjeru Policijski sat u Nizozmeskoj Ustavni sud srušio policijski sat u ovoj europskoj zemlji: "Za njega nije bilo hitne potrebe"

Nizozemci će i ove godine pojesti 70 tona hrvatske jegulje. 'To je tamo vrlo cijenjen i skup specijalitet, ne jede se masovno, nego kao cijenjen specijalitet', rekao je Krešimir Drašner, tehnolog Ribnjačarstva Poljane. Jegulja ima okus kao masna riba, ali je izuzetno ukusna. Hrvati je slabo jedu. Kilogram košta 130 kuna. U cijeloj istočnoj Europi, uzgajaju je jedino u Lipičkim ribnjacima.

300 tona rajčice iz dugoselskih staklenika putuje Španjolcima. 'U Španjolskoj se za vrijeme velikih vrućina u lipnju i srpnju prekida s uzgojem rajčice. Zbog tih velikih vrućina mi ulazimo na njihovo tržište s ugovorom od pola milijuna eura', rekla je Draženka Boras, tehnologinja iz Zarja d.o.o. Nisu zanemariva ni radna mjesta ovih dviju izvozničkih tvrtki.

Ribnjačarstvo Poljane zapošljava 50 radnika, a Zarja 18 ljudi kojima u ekološkom uzgoju pomažu kukci. Bumbari ovdje vrše oprašivanje. Trenutno ih je oko 30 košnica. Tri i pol hektara staklenika uskoro šire za još dva. I u ribnjacima će se uskoro graditi postrojenje za dimljenje i filetiranje jegulje, kako bismo je Europljanima mogli prodati još skuplju.