Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je kraj?

Slaba utjeha: Od Hrvatske lošije samo Grčka i Venezuela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija Hrvatska se našla tek na 57. mjestu.

Rezultati su to 'Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2012.' koje je objavio Institute for Management Development iz Lausanne. Lista konkurentnosti obuhvaća samo elitni krug zemalja, to jest, na njoj nisu nerazvijene zemlje.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Analiziralo se 20 faktora konkurentnosti, a Hrvatska je najbolje ocijenjena za zdravlje i okoliš, cijene, međunarodnu trgovinu i obrazovanje. Najlošije ocijenjeni faktori su domaća ekonomija, stavovi i vrijednosti, menadžment i institucije. Usporedbe radi, 2008. se iza Hrvatske nalazilo šest zemalja - Indonezija, Argentina, Meksiko, Južna Afrika, Ukrajina i Venezuela, dok se na ovogodišnjoj ljestvici iza Hrvatske nalaze samo Venezuela i Grčka.

>> Direktor svjetske banke: Hrvatska je trenutno u vrlo dubokoj recesiji

>> BDP pao za 1,3 posto! Milanović: Službeno smo u recesiji

Na vrhu ljestvice je Hong Kong iza kojeg je SAD-a. Na trećem mjestu je Švicarska, dok su napredak zabilježile i Norveška, Nizozemska, Irska i Island. Profesor Stephane Garelli, glavni ekonomski analitičar ove poslovne švicarske škole upozorio je na posljedice recesije.

'Recesija je učinila svjetsko gospodarstvo fragmentiranijim i neujednačenijim nego ikad, što prisiljava poduzeća vođenju nekoliko paralelnih modela poslovnog upravljanja. Zemlje u razvoju oslanjaju se na domaću potražnju i firme nacionalne šampione, koje se izoliraju od ekonomskih previranja, dok se razvijene zemlje okreću re-industrijalizaciji. U oba slučaja, imamo povratak ekonomskog nacionalizma i protekcionizam je ponovno postao privlačna opcija', rekao je profesor Garelli, javlja Seebiz.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene