Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2012.


Prema prvim procjenama tromjesečni bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju 2012. realno manji za 1,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Vezani članci Kune, ilustracija (Foto: Pixsell,Igor Kralj) Najveći rast od izbijanja krize: BDP u Hrvatskoj porastao više od prosjeka Europske unije Slika nije dostupna UZLET HRVATSKOG GOSPODARSTVA - BDP rastao 2,8 posto

>> Linić i dalje optimističan unatoč crnim prognozama

Hrvatska je formalno u recesiji jer je u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini, što je nastavak pada iz zadnjeg kvartala prošle godine, izjavio je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

O padu BDP-a i ulasku u recesiju premijer Zoran Milanović će ekskluzivno razgovarati s političkim komentatorom Mislavom Bagom večeras u Dnevniku Nove TV u 19.15h.

Dolje nas je, kazao je, povukao veliki pad gospodarske aktivnosti u sektorima industrije, rudarstva i energetike, transporta i građevinarstva. S druge strane, na područjima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, trgovine, djelatnosti hotela i restorana, financijskog posredovanja i iznajmljivanja nekretnina zabilježen je manji rast koji, međutim, nije bio dovoljan za kompenziranje tog velikog pada.

To nam govori da je pred nama jako puno posla i nećemo se izvlačiti na to da smo naslijedili negativne trendove, rekao je Milanović.

Milanović zamolio za strpljenje

Činjenica da je takva situacija i u najvećem dijelu Europe, jer su gotovo sve države ušle u recesiju, uz poneku iznimku, kao što su baltičke države i Slovačka, može biti utješna kategorija, ali to nas ne zadovoljava, rekao je hrvatski premijer.

"Situacija nije laka i morat ćemo se pobrinuti sami za sebe, naravno očekujući val oporavka u Europi o kojoj ipak ovisimo u nekim našim dominantnim gospodarskim granama", kazao je.

Učinit ćemo sve da pokrenemo investicijski ciklus, istaknuo je Milanović dodavši kako "možemo kritizirati javna poduzeća, ali mi smo im vlasnici, ako oni ne odrade što očekujemo, mi smo krivi". Također je zamolio javnost za "razumno strpljenje", jer je Vlada tek započela borbu s krizom. (M.D.C./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.