Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori kreću sutra

Sindikati prijete Vladi, Vlada direktorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeli su se pretresati i kolektivni ugovori. Već od ponedjeljka Vladu čekaju ozbiljni pregovori sa sindikatima.

Vlada se sprema ukinuti božićnice i regres djelatnicima državnih i javnih službi te javnih poduzeća. Pregovori u punom zamahu kreću od sutra. Javna poduzeća u kojima se kroz kolektivne ugovore dijelilo sve i svašta veći su problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje treba rezati Svi su za dogovor, no što ako se opet spomene smanjivanje plaća? Slika nije dostupna Teret krize na sve Vlada namjerava stanjiti i novčanik javnog sektora

Sindikati prijete tužbama Vladi, a Vlada čelnicima poduzeća. Ako se ne uspiju prilagoditi oštrim rezovima - lete van. Ići će se na izmjene Zakona o plaćama javnih službenika dok će se državnima ugovori otkazivati.

Vrlo je vjerojatno da Vlada pronalazi siguran put, ali najveći problem i dalje joj ostaju javna poduzeća. Kroz Kolektivne ugovore za stotinu pedeset tisuća radnika tu se kupovao socijalni mir, radnicima su se na uštrb države davala svakojaka prava i sindikati će od njih teško odustati.

'Nadam se da će i oni razumjeti situaciju, shvatiti ovaj jedan pozitivan iskorak kao činjenicu u kojoj svi moramo dati doprinos, od sindikata do uprave. Pregovore smo već počeli i nadamo se da će mo ih nastaviti kroz iduće tjedne iako ima otpora', rekao je Zoran Popovac iz Hrvatskih željeznica.

>> Šef Petrokemije smijenjen jer je isplatio regres

Hrvatske željeznice primjer su jednog od najvećih državnih gubitaša, unatoč dobro plaćenim menadžerima i brojnim sindikatima. Čak trinaest ih predstavlja radnike, a čak 18 milijuna kuna Hrvatske željeznice izdvajaju za svoje sindikate.

Prema Kolektivnim ugovorima u to se kao obveze poslodavca, iako sindikati ubiru i članarinu radnika, ubrajaju različiti troškovi - od prostorija za rad, troškova telefona do plaćanja stručnih seminara u zemlji i svijetu. Novac se, očito, uz blagoslov države trošio na sve i svašta. Tek rijetki su sada za bolne rezove.

Od dvadesetak javnih poduzeća jedino Croatia Airlines ima odredbu po kojoj se Kolektivni ugovor može otkazati ili prestati vrijediti. U svim drugim slučajevima Vladu, točnije Uprave čeka težak posao uvjeravanja sindikata da se odreknu brojnih prava.

Vjerujete li da mjere Jadranke Kosor mogu izvući zemlju iz krize?

  • Da, ona uvijek provede najavljeno
  • Da, jer više nema drugog načina
  • Ne, ona nikad ne provede najavljeno
  • Ne, to nisu nikakve prave mjere
  • Naša zemlja nije u krizi

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene