Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teret krize na sve

Vlada namjerava stanjiti i novčanik javnog sektora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog projekcije pada BDP-a, uštede i restrukturiranja su nužna. Teret krize u zemlji do sada je na svojim leđima osjetio tek privatni sektor, ugašene su na tisuće i tisuće radnih mjesta.

Javni sektor ima sigurnost radnog mjesta, no i njihove novčanike Vlada namjerava stanjiti i to ukidanjem božićnica, regresa i nekih ostalih prava iz kolektivnih ugovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje treba rezati Svi su za dogovor, no što ako se opet spomene smanjivanje plaća? Slika nije dostupna Najavila 'oranje i kopanje' Kosor: Ja ne moram ni jesti ni piti

Profesorica Renata svakodnevno radi s djecom, predaje glazbeni. Ukidanje božićnice i regresa utjecat će na njezin kućni proračun. 'To će biti jako tužno i jako teško s obzirom da su i sada plaće vrlo male', kaže Renata Barac.

Povišice dugo nije bilo, ali javni i državni sektor zato ima osigurano radno mjesto. A situacija u državi nije dobra. 'Mi smo rekli da želimo očuvati radna mjesta i želimo očuvati plaće. To nam je primarni cilj , a sva ostala materijalna prava će biti predmet razgovora', tvrdi ministar rada i mirovnskog sustava Mirando Mrsić.

Spomenka Abveršek iz Samostalnog sindikata zdravstva kaže kako misli da bi morali podijeliti tu sudbinu i da su spremni.

>> Milanović najavio 'preslagivanje' u javnim tvrtkama, sindikati optužuju Vladu za miješanje u slobodu pregovaranja

Sindikati strahuju da bi se mogla rezati i ostala prava poput dara za djecu ili jubilarnih nagrada. Javnim službenicima je nešto lakša situacija. Njihov kolektivni ugovor traje do listopada 2013. Državnim službenicima zato istječe u srpnju. Pa optužuju Vladu da ih je dovela u situaciju uzmi ili ostavi.

'Neposredno pred isplatu regresa za godišnje odmore u sustavu državnih službi saznajemo nekakve informacije o tome da ili sredstava nema ili se želi o tome pregovarati', kaže Boris Pleša iz sindikata državnih službenika i namještenika.

Vladajući poručuju da je sve u zakonskim rokovima Očekuju da se i sindikati nose sa situacijom u zemlji i teškim gospodarskim stanjem. 'To nije odustajanje zauvijek nego odustajanje za ovu godinu', poručio je ministar Mrsić.

Profesorica Renata tako će već morati izračunati koliko će za ovu godinu imati manje sredstava.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene