Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Danas sa sindikatima razgovaramo o božićnici, regresu i daru za djecu, ali možda ćemo zbog poteškoća sutra morati razgovarati i o plaćama', upozorila je premijerka Jadranka Kosor na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.


'Nema čarobnog štapića za izlazak iz krize, nego puno mukotrpnog i teškog rada, '24 sata oranja i kopanja' po mjerama iz Vladina programa gospodarskog oporavka, i nikakva promjena na političkoj sceni ili u vrhu Vlade ne može tu ništa promijeniti', upozorila je Kosor.

Vezani članci Puno skladište Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“ Slika nije dostupna Vlada namjerava stanjiti i novčanik javnog sektora

'Ovo je sigurno najteže razdoblje za Hrvatsku nakon Domovinskog rata, pa iako nije realno očekivati formiranje nekakve Vlade ekonomskog oporavka, zajedničke poruke vlasti i oporbe oko nekih ključnih problema bile bi blagotvorne za povratak optimizma u Hrvatsku', rekla je Kosor.

Time se premijerka očitovala na ocjenu predsjednika HUP-a Damira Kuštraka da je 'pesimizam u Hrvatskoj postao životni stil', kao i upit iz redova poslodavaca bi li, po uzoru na ratnu Vladu demokratskog jedinstva, sad Hrvatsku trebala spašavati Vlada ekonomskog oporavka.

Također je ponovila da će od 1. srpnja, zbog ukidanja kriznog poreza po stopi od dva posto, i primjenom novih poreznih stopa, gotovo milijun i pol građana imati veće prihode.

Kosor je podsjetila da od početka svojega mandata poziva na dogovor oko ključnih pitanja sve relevantne političke snage, ali boji se da do konsenzusa ne može doći zbog straha nekih političara, misleći pritom prvenstveno na šefa SDP-a Zorana Milanovića, da će izgubiti na popularnosti ako podrži teške i nepopularne odluke.

'Nije dobro kada se šalju poruke 'kada mi dođemo na vlast vratit ćemo ta prava natrag', jer program gospodarskog oporavka treba provesti bez obzira na izbore. Bila bi dobra poruka iz SDP-a da će Vlada oko nekih ključnih mjera imati njihovu potporu, pa i oko kolektivnih ugovora i izmjena Zakona o radu, a za izbornu retoriku ima vremena', poručila je Kosor.

Na upit zašto je HUP-u određen zadatak da 'prokazuje' neplatiše među poslodavcima, kada bolji uvid u podatke imaju Hrvatska gospodarska komora i Fina, Kosor je rekla da se u taj posao mogu uključiti i drugi, ali svakako treba riješiti problem 19.000 poduzeća bez ijednog zaposlenog, koja generiraju nelikvidnost od 12 milijardi kuna.

Najavila je da će do 1. srpnja Vlada predložiti reformu HGK-a kojom bi se smanjile i naknade za Komoru, kao i da uskoro počinje izradu Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi trebao biti gotov do izrade proračuna za 2011. godinu.

U vezi Kuštrakove izjave da sindikalni zahtjev za referendumom o izmjenama ZOR-a 'nema veze s radničkim pravima, a potpisuju ga oni na koje se ZOR uopće ne odnosi', premijerka je ponovno pozvala sindikate na pregovore poručivši da je Vlada pripremila amandmane na ZOR koji su na tragu njihovih zahtjeva. (Hina)