Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Govoreći o gospodarskoj krizi u istočnoj Europi, izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde je izrazila zadovoljstvo 'hrabrom' politikom niza zemalja ističući kako je 'najgore prošlo' jer su još samo Hrvatska i Slovenija u recesiji, a drugi ne.


Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu 'hrabrost' zemalja istočne Europe u suočavanju s gospodarskom krizom, ocijenivši da je 'najgore vjerojatno prošlo'.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Slovenci uveli važnu promjenu: Pogledajte tko sve može točiti gorivo bez ikakve COVID potvrde Cjepljenje, ilustracija Unatoč prosvjedima, slovenska vlada donijela odluku: Zaposleni u državnim službama moraju imati potvrdu o cijepljenju

'Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast', kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima.

>> Linić se dogovorio s MMF-om

'Samo dvije zemlje trebale bi 2013. biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine', dodala je.

Prosječan rast u zemljama istočne Europe bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je BDP u Europskoj uniji pao za 0,1 posto. Na čelu su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto rasta.

MMF je prošli tjedan snizio svoje prognoze za gospodarski rast u svijetu i eurozoni.

Lagarde je pozvala zemlje istočne Europe da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti, ali i da ravnopravno podijele njihov teret. 'Ono što se dogodilo u ovom dijelu svijeta služi kao primjer onoga što se može učiniti u drugim dijelovima svijeta' kad je riječ o tranziciji na tržišno gospodarstvo, kazala je.

Upozorila je ipak na 'zapreke' koje po njoj čine nesposobne javne uprave i nedovršen povrat imovine koju su zaplijenili komunisti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook