Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučili se za promjenu

Linić se dogovorio s MMF-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da će Saboru uskoro predložiti novo fiskalno pravilo. Postojeće je nazvao statičnim ustvrdivši kako ono nalaže smanjenje plaća i mirovina za 20 posto.

Vlada će na jesen Saboru predložiti novo fiskalno pravilo, koje će u obzir uzimati ne samo rashodovnu, nego i prihodovnu stranu proračuna, najavio je danas u Saboru ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žestoke kritike HDZ-a 'Nitko nema pravo zemlju voditi u propast, tražit ćemo glasovanje o povjerenju Vladi!' Slika nije dostupna Ekskluzivni intervju Linić otkrio zašto su mu direktori javnih tvrtki 'crvena krpa'!

Linić je u raspravi o izvršenju državnog proračuna za 2012. izvijestio da je udio rashoda u BDP-u lani smanjen za 2,1 postotni bod, čime je zadovoljeno fiskalno pravilo koje govori da se taj udio svake godine mora smanjiti za jedan postotni bod.

>> Linić: Kad ste čuli da je Slavko Linić rekao da ne zna što ga čeka?!

'To fiskalno pravilo je ogromno ograničenje za Republiku Hrvatsku i to je razlog da smo ga u dogovoru s MMF-om odlučili promijeniti. Lani smo ga postigli, ali ove godine to nismo u stanju, jer imamo vrlo visok rast kamata', rekao je Linić.

Fiskalno pravilo nazvao je statičnim te najavio da će novo pravilo, koje Vlada izrađuje u dogovoru s MMF-om i Europskom komisijom, u obzir uzimati i prihodovnu, a ne samo rashodovnu stranu.

Na njegovu najavu reagirala je HDZ-ova Martina Dalić, ističući da je smisao pravila da se smanjuju rashodi države, 'a ne da ga se prilagođava svake godine kako to nama odgovara'.

'To je rješenje koje je dala bivša vlast i koje vam govori, imate smanjiti jedan postotni bod rashodovnu stranu u odnosu na bruto društveni proizvod. Takvo pravilo nitko u Europi nije donio. Ono vam govori da morate za 20 posto smanjiti plaće i mirovine, koje su u prosjeku 2.000 kuna. Vlada Zorana Milanovića ne misli da to možemo provesti', uzvratio joj je Linić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene