Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski još je jednom pozvao Vladu na reforme kojim bi se konsolidirale javne financije. U suprotnom, kaže Rohatinski, trebati će nam novi stand-by aranžman s MMF-om.


'Vladine projekcije pada BDP-a nisu točne. Oni kažu kako će on iznositi 1,6 % a vjerojatnije je da će to iznositi 2%. Točnim brojkama će se problemu u fiskalnoj sferi dodatno zaoštriti', rekao je Rohatinski za slovenski mjesečnik Bančni vestnik dodavši kako će deficit javnog sektora ove godini biti veći od šest posto BDP-a. Takve brojke vodile su pokušaju smanjivanja određenih prava građana, a sve je posljedica odgađanja nužnih reformi.

Vezani članci Slika nije dostupna Kuna slabi zbog sporog gospodarskog oporavka Slika nije dostupna Rat s krizom: Rohatinski čuva kunu, Sanader traži novac

Rohatinski se u ovom razgovoru dotaknuo i tečaja kune kojeg mnogi smatraju previsokim.

'Najnovija analiza MMF-a procjenjuje da bi nominalna deprecijacija tečaja kune od 10% inicijalno predstavljala neto troškovni udar na nefinancijski sektor ekonomije od 7% BDP-a, čemu treba dodati i značajne gubitke u bankovnom sektoru', riječi su Rohatinskog koji i MMF-ovom analizom potvrđuje svoj stav o ispravnosti tečaja kune. Guverner HNB-a već duže vrijeme tvrdi kako se kuna mora zadržati jakom za spas hrvatskog gospodarstva.

>> Rohatinski: Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo

Od tri MMF-ove metode analize stanja u Hrvatskoj, dvije pokazuju kako je kuna realno precijenjena između 5 i 11%. Međutim, Hrvatska je izložena visokom riziku zbog golemog inozemnog duga i činjenice kako je veliki broj kredita i depozita vezan za eure. 'Kada se tome doda činjenica da hrvatski javni dug dostiže razinu od oko 50 posto, onda kuna mora ostati na ovim razinama', kaže Rohatinski.