Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija objavila je jesenske gospodarske prognoze.


Posljednji podaci pokazuju da je recesija u Hrvatskoj zaustavljena sredinom ove godine i da je počeo oporavak, a sljedeće godine očekuje se gospodarski rast od 1,5 posto, 2012. od 2,1 posto, dok će se ova godina završiti s padom od 1,8 posto.

Vezani članci Novac, ilustracija Banke donijele mjere za građane pogođene krizom, oporba nezadovoljna, ministar poručuje: ''Očekujemo više“ Slika nije dostupna Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU

>> Iako je recesija, za blagdane ćemo potrošiti 10 milijardi kuna

>> BDP porastao prvi put od počeka krize

'Posljednji podaci pokazuju da je recesija zaustavljena negdje sredinom 2010. godine i da je oporavak počeo. Naročito je industrijska proizvodnja počela pokazivati uzlazni trend', navodi Komisija u svojim projekcijama gospodarskog rasta, koje objavljuje dvaput godišnje, u proljeće i u jesen.

Izvoz ublažio recesiju

Komisija daje prognoze za sve zemlje članice EU-a, kandidatske zemlje i za nekoliko najjačih svjetskih gospodarstava. EK navodi da je maloprodaja zabilježila rast na godišnjoj razini, da je izvoz već ublažio recesiju i da 'očito nastavlja pozitivno doprinositi rastu BDP-a u drugoj polovici ove godine'.

Ove godine BDP će zabilježiti pad od 1,8 posto. Oporavak će rezultirati godišnjim rastom od 1,5 posto 2011. i 2,1 posto 2012. godine, navodi Komisija.

'Kriza je teško pogodila hrvatsko gospodarstvo'

Kao glavni pokretač skromnog rasta Komisija navodi privatnu potrošnju i investicije, a kao pozitivne okolnosti za rast navodi se brži oporavak od očekivanog u EU-u, približavanje pristupanju Europskoj uniji, kroz, između ostaloga, jači priljev izravnih stranih ulaganja. Kao moguće negativne okolnosti navodi se ovisnost o vanjskom financiranju, a odgađanje fiskalne konsolidacije može pogoditi investicije i potrošnju zbog viših troškova posuđivanja.

Komisija kaže da nije vjerojatno da će gospodarstvo, barem kratkoročno, dosegnuti stope rasta prije recesije, koju su iznosile preko 4 posto godišnje. Glavni pokretači za predrecesijski rast bili su domaća potražnja, snažan dotok kapitala i rast kredita. 'Međutim, globalna financijska i ekonomska kriza teško je pogodila hrvatsko gospodarstvo, posebice 2009. godine kada je BDP pao za 5,8 posto', kaže Komisija.

Predstojeći parlamentarni izbori predstavljaju glavnu prepreku za kratkoročno uravnoteženje, navodi se u izvješću Europske komisije

Predstojeći izbori prepreka za kratkoročno uravnoteženje

Prema prognozama, proračunski deficit ove godine će dosegnuti 5,7 posto BDP-a, a u sljedeće dvije godine mali su izgledi da će se znatnije smanjiti.

'Predstojeći parlamentarni izbori predstavljaju glavnu prepreku za kratkoročno uravnoteženje', navodi Komisija. Deficit bi sljedeće godine mogao još porasti, a 2012. godine predviđa se smanjenje deficita na sadašnju razinu. Javni dug zabilježit će snažan rast s 35 posto 2009. na skoro 50 posto 2012. godine, predviđa Komisija.

Snažni pokazatejli ovogodišnje turističke sezone

Izvoz je rastao u prvoj polovici ove godine, dok je uvoz nastavio padati. Fizički pokazatelji ovogodišnje turističke sezone su snažni. Postoje znakovi oporavka povjerenja potrošača. Privatna potrošnja dobiva određeni poticaj kroz postupno ukidanje tzv. 'kriznog poreza', koji je uveden 2009. godine, navodi Komisija.

Stopa nezaposlenosti porasla je s 9,1 posto 2009. godine na 12,4 posto u drugom kvartalu ove godine, a godišnja stopa nezaposlenosti za ovu godinu mogla bi dosegnuti 12,5 posto. Sljedeće godine očekuje se prestanak rasta stope nezaposlenosti, a 2012. godine mogla pasti na oko 11 posto.

U sljedeće dvije godine inflacija bi mogla porasti s jedan posto, koliko je bilo sredinom ove godine, na oko dva posto. (Hina)