Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška vremena

Rasprodaja na azijskim i američkim burzama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene na azijskim i američkim burzama nastavljaju padati nakon što su investitori došli do zaključka da je veoma moguće da je na pomolu duga i duboka rcesija.

‘Postoji zabrinutost da će se ekonomija pretvoriti u nešto još gore od trenutačnih predviđanja, da će recesija biti duža i ozbiljnija’, rekao je High Johnson, glavni strateg na Thomas Lloyd Global Asset Management u New Yorku, prenosi CNN. 

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

‘Ovo je kulminacija nastavka loše ekonomije. Ovo je kriza povjerenja, a strah upravlja tržištem’, dodao je je Todd Morgan, direktor Bel Air Investment Advidord.

Jutros je na azijskim burzama vidljiv novi val rasprodaje dionica zbog sumnji ulagača u učinkovitost mjera američke vlade za sanaciju banaka, novih naznaka slabljenja najvećih gospodarstava i niza upozorenja kompanija o pogoršanju uvjeta poslovanja. 

>> Dionice na Wall Streetu nastavile s padom

>> Snažan pad cijena nafte

Indeks Nikkei potonuo je 5,3 posto, dok je indeks Hang Seng na burzi u Hong Kongu bio na gubitku oko 5 posto. Cijene dionica u Australiji pale su gotovo 6 posto, a u Južnoj Koreji i Tajvanu više od 4 posto. 

U Kini su jutros cijene dionica osjetno porasle zbog nade ulagača da će vlada uskoro početi s primjenom plana za poticanje gospodarstva. Ali na svim ostalim azijskim burzama vodeći indeksi tonu. Zbog toga je jutros indeks MSCI azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, zaronio 5,7 posto. 

Ovakav trend na azijskom tržištu posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu od oko 5 posto, zbog zaokreta američke vlade u načinu sanacije financijskog sustava te loših vijesti iz američkih kompanija. 

Američki ministar financija Henryja Paulsona najavio je da vlada odustaje od otkupa loših kredita i da će umjesto toga kupovati udjele u bankama. Taj je podatak izazvao nesigurnost na američkim i svjetskim burzama te je uznemirio ulagače. 

Obeshrabrujuće djeluju i jutros objavljeni podaci o padu industrijske proizvodnje u Kini u listopadu na najnižu razinu u sedam godina, što pokazuje slabljenje domaće, ali i inozemne potražnje. Ulagači su se nadali da će rast četvrtog po veličini svjetskog gospodarstva ublažiti recesiju u svijetu, no čini se da Kina i sama slabi uzdrmana domino-efektom pokrenutim u SAD-u.

Jutros su ponovo pale i cijene nafte. Terminska cijena nafte pala je na 55,03 dolara po barelu, najnižu razinu od siječnja 2007. godine, a pale su i cijene metala i drugih sirovina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene