Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubici od 100 milijuna eura

Proizvođači hrane na nogama: Ulaskom u EU dolaze carine prema BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaći proizvođači hrane upozoravaju da će im ulazak Hrvatske u EU zbog novih carinskih propisa donijeti gubitke veće od 100 milijuna eura.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održali su zato hitan sastanak s ministrima financija i poljoprivrede Slavkom Linićem i Tihomir Jakovinom kako bi se našlo rješenje koje bi spriječilo potencijalni veliki gubitak radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Baranjsko crveno zlato - 1 unosan posao Zbog crvenog zlata u Baranji isplati se ostati u Hrvatskoj: "Sve se proda, i to brzo" Školarci poljoprivrednici - 3 Vrijedne ruke učenika Osječki školarci sami proizvode hranu: Od voća i povrća rade gotove proizvode koje prodaju

Hrvatska hrana se kamionima izvozi u BiH. Na tu robu, ali i na onu koja ide u u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju domaći proizvođači ne moraju plaćati carine zbog dogovora o slobodnoj trgovini. No, kada Hrvatska uđe u EU taj dogovor prestaje važaiti i carine će se morati početi plaćati što će izvoznicima znatno dignuti troškove.

>> Pogledajte koje nas prednosti čekaju u EU

'U slučaju da se bitno ne promjeni nešto u odnosu na režim koji EU ima prema Bosni i Hercegovini, ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, Hrvatska će onda preko 100 milijuna eura imati direktnih negativnih posljedica već u prvoj godini svoga članstva', rekao je Nadan Vidošević, predsjednik HGK. Plus gubitak većeg broja radnih mjesta. Ministri poljprivrede i financija saslušali su proizvođače i obećali pomoć. Kada europovjerenik za poljoprivredu stigne u Hrvatsku počet će pregovori da slobodna trgovina sa regijom ostane i nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Vlasnici: Moguće je organizirati proizvodnju izvan RH

'I na taj način nam omogući da po povlaštenim uvjetima koje imamo naše proizvode koji su proizvedeni u Hrvatskoj plasiramo na tržišta regije', rekao je ministar Jakovina. Domaća industrija hrane jedan je od najvitalnjih domaćih priozvodnih sektora i skoro je u potpunosti u hrvatskom vlasništvu. Vlasnici se nadaju da, uz državnu pomoć svoje tvornice na kraju neće morati seliti u susjedne zemlje. Ali ipak upozoravaju.

'Gotovo većina naših kompanija je u mogućnosti organizirati svoju proizvodnju i izvan Hrvatske', rekao je Neven Vranković, član Uprave Atlantic grupe. Ministar poljopreivrede nije mogao izbjeći pitanje o najavljenim seljačkim prosvjedima zbog rezova u poticajima. Kaže, konkretnije će se više znati u četvrtak uz napomenu da je sustav poticaja do sada bio netransparentan te procjenu da rezovi neće biti jako drastični.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene