Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strogi inspektori

'Platit ću što sam zgriješio, ali zatvaranje nema smisla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezni inspektori već danima provode stroge kontrole ugostitelja na Jadranu. Tamo su poslane i dodatne snage iz unutrašnjosti.

Udarni vikend prilika je za provjeru kako se fiskalizacija provodi u špici sezone. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Radimo po zakonu' Porezna: Pečatit ćemo i zbog 10 kuna viška! Slika nije dostupna Prave se Englezi 'Inovativni' poreznici novim metodama nadzora šokirali ugostitelje

Kazne su jako velike, od 10 do 500 tisuća kuna. A najveća kazna je, po procjenama ugostitelja, pečačenje objekta i zabrana rada. Inspektori strogo paze je li račun izdan i preuzet, odgovara li količina novca u blagajni zbroju izdanih računa. Jako se pazi na poštivanje radnog vremena - ako se, primjerice, radi do ponoći, račun ne smije biti izdan u ponoć i 3 minute. Stroge kazne poput zatvaranja lokala mnoge su ugostitelje i razljutile. 

'Adio pameti', tako izgleda javna poruka ugostitelja s Pelješca nakon što mu je inspekcija, zbog neizdavanja računa i viška novca u blagajni, zatvorila ugostiteljski objekt. 'Zatvaranje je greška jer smo zakinuli ljude koji su došli u Hrvatsku i zato što im jednostavno nismo uzeli novce, a automatski nismo platili porez', kaže Vein Sršen, ugostitelj iz Vignja. 

Zbog velike gužve tijekom koncerta, tvrdi, konobari nisu stizali izdavati račune. Svoju krivnju priznaje, a platit će je i s 20 tisuća kuna. 'Inspektori su se korektno ponašali, ja sam zgriješio, platit ću to što sam zgriješio, ali smatram da zatvaranje nema smisla', kaže Sršen.

>> Porezni inspektori mu ZAPEČATILI ugostiteljski objekt, on uzvratio OVIM!

Strogi nadzori provode se i u slastičarnicama. Uz svaki sladoled, račun mora biti obavezno izdan i predan kupcu. One koji to ne čine inspekcija također može kazniti. Odnos gostiju prema zakonu brine i same ugostitelje. 'Prema računima se ponašaju nebrižno, stave ga na stol, puhne vjetar, odnese račun i on se ne smatra odgovornim je li dobio račun ili nije', kaže Dario Longin.

No, kontrole među štekatima na Jadranu strože su no ikad. Stanje u blagajni mora u lipu odgovarati izdanim računima. 'Ako ti na 10 tisuća kuna prometa pogriješiš 30 kuna, pa to nije namjerna pogreška', kaže Stipe Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore. 

Inspekciji očito jest. I to je razlog za stroge kazne. I za ugostiteljsku uslugu na plaži treba izdati račun. No, mnogi koriste gužvu na plažama za ilegalnu prodaju. To je zahtjeva pojačanu kontrolu inspekcije. Problema bi moglo biti i na plažama. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene