Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne slutnje

Ovogodišnji rast svjetskog gospodarstva bit će gotovo zaustavljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalni gospodarski rast 2009. bit će gotovo zaustavljen na stopi od 0,5 posto, najnižoj u zadnjih 60 godina, financijska tržišta ostat će pod stresom, a gospodarsko će se stanje pogoršati padom industrijske proizvodnje i trgovine, predviđa Međunarodni monetarni fond u novom izvješću 'Svjetski gospodarski izgledi'.

'Očekujemo da će se svjetsko gospodarstvo praktički zaustaviti', rekao je glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard na brifingu za novinare. MMF, svjetska novčarska ustanova sa 185 zemalja članica, predviđa da će globalni gospodarski rast s 3,4 posto 2008. pasti na samo 0,5 posto 2009. te da svijet očekuje ekonomski najteža godina nakon Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!" Ilustracija Gospodarstvo u stagnaciji Obećana zemlja Hrvata u recesiji: "BDP kliznuo u negativno područje"

Unatoč akcijama vlada i središnjih banaka diljem svijeta financijska napetost ne popušta i povlači nadolje realno gospodarstvo, a održivi gospodarski oporavak neće biti moguć sve dok se ne restrukturira bankarstvo i odmrznu kreditna tržišta, citira MMF u izvješću svog direktora Dominiquea Strauss-Kahna.

'Za to su potrebni novi politički potezi radi vjerodostojna priznanja kreditnih gubitaka, sortiranje financijskih tvrtaka prema njihovoj srednjoročnoj održivosti, javna potpora održivim institucijama ubrizgavanjem kapitala, odvajanje loše imovine, uključivo i putem 'loših banka'', preporuča MMF. Osnivanje 'loše banke', koja bi otkupljivala nelikvidnu imovinu iz bilanca banaka i drugih novčarskih ustanova, trenutačno razmatra američka administracija Baracka Obame.

Gubitci banaka diljem svijeta zbog 'otrovne' američke imovine u bilancama - nelikvidnih vrijednosnica i drugih financijskih derivata - mogli bi dosegnuti 2,2 bilijuna dolara, navodi MMF, što je znatno više od 1,4 bilijuna, koliko je predviđao u listopadu 2008. Izvješće MMF-a pokazuje da su otpisivanja imovine i gubitci banaka od ukupno 1,1 bilijun do sada samo polovica svote koja bi mogla biti dosegnuta. 

Recesija u gospodarstvima u usponu

Za razvijena gospodarstva, uključivo SAD, zemlje eurozone, Japan, Kanadu i Veliku Britaniju, MMF predviđa stezanje gospodarstva po stopi od dva posto. Začarani krug pada vrijednosti imovine, kupovne moći stanovništva i domaće potrošnje izazvat će prvi ukupan pad razvijenih gospodarstava nakon II. svjetskog rata. 

>> HUP za antirecesijske mjere, Mesić tvrdi da nije kritično

I gospodarstva u usponu osjetit će posljedice globalne recesije, pa će u Kini, Indiji, na Bliskom istoku i u Brazilu rasti po kombiniranoj stopi od 3,25 posto u 2009., znatno niže od 6,25 posto u 2008. Usporavanju će voditi pad potražnje u izvozu, niže cijene sirovina i financijski pad.

MMF navodi da globalni pad ne bi trebao dulje potrajati te da bi 2010. trebala biti puno bolja. Očekivan oporavak tržišta nekretnina u SAD-u potkraj 2009. trebao bi pomoći oporavku u SAD-u 2009., a koodinirane široke akcije u donošenju paketa poticaja trebale bi pomoći gospodarstvima razvijenih zemalja da 2010. rastu po stopi od jedan posto, navodi MMF.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene