Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza

Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka industrijska i trgovinska komora ocijenila je kako bi ta država mogla još više zaostati za međunarodnom konkurencijom te kako je već među zemljama EU-a s najslabijim gospodarskim rezultatima.

Njemačko gospodarstvo ponovo se spustilo na pandemijsku razinu, a trenutno nema naznaka sustavnog oporavka, upozorila je industrijska i trgovinska komora (DIHK).

"Njemačka je u recesiji. Spadamo među rijetke europske zemlje čije se gospodarstvo ponovo spustilo ispod razine koju smo bilježili prije pandemije. To je znak za uzbunu", rekao je šef DIHK-a Peter Adrian.

Situacija je u njemačkom gospodarstvu općenito teška, rekao je Adrian, izdvojivši probleme među poduzećima srednje veličine i nesklonost kompanija ulaganjima.

Pročitajte i ovo Tino Chrupalla i Alice Weidel Alarmantni podaci iz Njemačke: Velik dio zemlje postao je plodno tlo za ekstremno desne stranke: Jedna stranka najviše profitira

Upozorio je da i dalje nema naznaka sustavnog oporavka, prognoziravši "veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine" zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala.

"To će izazvati negativne posljedice u cijelom gospodarstvu", smatra.

"Ne usuđujem se prognozirati kada će se stvari ponovno pokrenuti. Vjerojatno ćemo biti sretni ako na kraju godine vidimo nultu stopu gospodarskog rasta, a ne minus. No, to u najboljem slučaju znači stagnaciju”, podsjetio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Idite u miru Nijemci masovno "bježe" iz Katoličke Crkve. Prošle godine ispis je tražilo više od pola milijuna ljudi

Nužan je ogroman napredak da se osigura prosperitet Njemačke, upozorio je Adrian.

Njemačke tvrtke muči neizvjesnost, izdvojivši među primjerima prijelaz na zelenu energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati plin, zalihe energije ne postanu dostupnije, kazao je.

"Još nemamo zeleni vodik ni pouzdanu i jeftinu opskrbu kompanija zelenom električnom energijom", objasnio je šef DIHK-a.

Njemačka bi mogla još više zaostati za međunarodnom konkurencijom i već je među zemljama EU-a s najslabijim gospodarskim rezultatima, dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija velike migracije Rekordno useljavanje u Njemačku: Pogledajte koliko je Hrvata otišlo u obećanu zemlju

Njemačke kompanije često traže lokacije izvan Europe, u SAD-u, Južnoj Americi i Aziji, uglavnom kako bi smanjile troškove, naglasio je, poručivši zastupnicima u Bundestagu da vode računa o tom trendu.

"To na dulji rok vodi prema postupnom iseljavanju tvrtki, što, naravno utječe na radna mjesta u Njemačkoj. Jer (mogli) bismo ih izgubiti i zauvijek", naglasio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene