Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nejednakosti u svijetu jedan su od bitnih razloga postojeće globalne gospodarske krize, rekao je u svom glavnom govoru na Euroazijskom forumu u Istanbulu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, naglasivši pritom kako je neoliberalnom kapitalizmu došao kraj.


Navodeći dramatične podatke prema kojima, primjerice, 80 posto svjetskog stanovništva živi bez osnovnih uvjeta stanovanja, dok samo jedan posto svjetskog stanovništva ima diplomu, hrvatski je predsjednik želio pokazati 'da usprkos nezamislivom napretku na mnogim područjima, svijetom zapravo vlada bijeda'.

Nejednakosti se, nastavio je, promatraju kao etički i kao razvojni problem, a rijetko tko 'u nejednakosti vidi jedan od bitnih uzroka krize, što trenutno trese svijetom'. 'U posljednjih tridesetak godina - a to je razdoblje dominacije neoliberalnog ekonomskog modela - najveći dio novostvorene vrijednosti zadržavao je najbogatiji sloj stanovništva', rekao je hrvatski predsjednik te dodao da taj proces ne pogoduje samo vlasnicima, već i menadžerima koji su 'postali najveći dobitnici na gospodarskoj pa i društvenoj sceni'.

'Sadašnja je kriza pokazala da ravnoteža u raspodjeli nije samo pitanje socijalne pravde i društvene etike, već i uvjet ekonomske stabilnosti i održivog rasta, što znači da je u dugoročnom interesu svih slojeva društva', rekao je Mesić.

Zbog takvog modela, najvećem dijelu svjetskog stanovništva ne povećava se kupovna moć, istaknuo je Mesić. On je izazvao panično povlačenje s tržišta kapitala, čim su hipotekarni krediti počeli škripati i zapinjati', istaknuo je Mesić dodajući da je to bio početak kraja.

U odgovoru na pitanje kako vratiti izgubljenu ravnotežu, Mesić je kazao da se slaže s onima koji misle da je gotovo s neoliberalnim kapitalizmom. Kapitalizam će se morati korijenito promijeniti, smatra hrvatski predsjednik, jer 'krizu se ne može suzbijati istim ili malo modificiranim modelom koji ju je zapravo izazvao'. 'O tome kako ćemo se postaviti u sadašnjoj krizi ovisi u potpunosti i perspektiva našega razvoja i naše suradnje. Zapravo - razvoja i suradnje u cijelome svijetu', zaključio je Mesić.

Mesić drugi dan sudjeluje u radu 12. Euroazijskog gospodarskog foruma u Istanbulu, u organizaciji Zaklade Marmara Group. Na forumu sudjeluje niz istaknutih osoba iz gospodarskog i političkog života iz 41 europske i azijske zemlje.