Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija o zaštiti potrošača

Na hrvatskom tržištu ima oko 30 posto neispravnih igračaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je domaćin međunarodne konferencije o zaštiti potrošača, a glavna su tema rasprave sigurnost proizvoda i osviješteni potrošači.

Četvrtina hrvatskih potrošača reagira tek kad su im prava jako ugrožena, moglo se čuti od Udruge potrošača na međunarodnoj konferenciji. Žalbe na sigurnost i kvalitetu proizvoda svakodnevno stižu i u Državni inspektorat.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošača Goleme kazne Što napraviti kada naletimo na lažna sniženja, objašnjava Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača Slika nije dostupna I riba nam je preskupa Na što Hrvati troše svoj teško zarađeni novac?

Ni sve igračke nisu bezopasne. Redovite kontrole svaki put ustanove do trideset posto neispravnih uzoraka - od pogrešnih deklaracija, igračaka s oštrim rubovima preko opasnih plišanih igračaka do onih obojenih opasnim bojama.

Osamdeset posto igračaka u Europu dolazi iz Kine, ali ni europski proizvođači nisu bez grijeha. Od svih proizvoda koji su etiketirani kao nesigurni, trećina je za djecu.

Korak naprijed u zaštiti hrvatskih potrošača trebao bi napraviti novi zakon, upravo u pripremi. Svoja prava kupci bi ubuduće mogli ostvariti kolektivnom tužbom, a novost su i takozvane jedinične cijene. 'Kilogram banane košta toliko kuna, ali ako uzmete dvije banane, svaka od te banane mora imati svoju cijenu', objašnjavaju iz ministarstva gospodarstva.

Bez obzira na cijenu, svaki bi proizvod morao biti zdrav i siguran, tim više što cijene u Hrvatskoj i nisu male.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene