U 6 godina krize hrvatski građevinski sektor se prepolovio, više do 50 tisuća ljudi ostalo je bez posla. Vlada želi potaknuti oporavak javnim projektima i europskim fondovima - grade se zračne luke, vodovodni sustavi, energetski obnavljaju javne i stambene zgrade. Je li to dovoljno za oporavak domaćih građevinara?


Godine krize dokrajčile su Međimurje beton. Tvrtka sa 120 zaposlenih završila je u stečaju i prodaje se, a radnici još čekaju zaostale plaće i otpremnine.

Vezani članci COVID redar provjerava pridržavaju li se građani epidemioloških mjera Sinoć nije bilo pjevanja: Policija u centru Zagrebu kontrolirala krše li se mjere u kafićima. U studentskoj udruzi pronašli 64 osobe, jedna je bila pozitivna Vrtić, ilustracija - 2 Odgojitelji nezadovoljni što vrtići rade bez ograničenja: "Na izmaku smo snaga. Neki od nas već su četvrti put u samoizolaciji"

Pogoni i dio zaposlenih rade jer ih je unajmila susjedna tvrtka iz Čakovca. '50 posto radnika je već zaposleno i nadamo se da će nastaviti i dalje raditi, kupac se traži. Pretpostavljamo da će biti zainteresiranih. Jedan od njih ja se nadam i PMP i da će nastaviti ovu uspješnu priču koju su započeli', kaže stečajni upravitelj Tomislav Đuričin.

Od početka krize u građevinarstvu je bez posla ostalo oko 57 tisuća radnika, a u pet godina prihodi građevinskih tvrtki pali su sa 70 milijardi kuna u jednoj godini na 39 milijardi.

Gradili smo kuće, stanove, ceste, danas je građevinarstvo dužno 87 MILIJARDI kuna!

Oporavak su nekima donijeli javni projekti i EU fondovi. Zagrebačka tvrtka gradi centar za poduzetnike u Zagrebu i obnavlja pulsku bolnicu. 'To je zaposlenost u sljedeće dvije tri godine punih kapaciteta. To su velik projekti. Značajni u referenci. I nama kao firmi pun znače za budući opstanak', kaže član uprave tvrtke Zagrebgradnja.

Grade se zračne luke, vodovodni sustavi, centri za otpad, energetski se obnavljaju javne i stambene zgrade. 'Ovu godinu trebamo uzeti kao godinu stabilizacije da ne tonemo dalje, a tek sljedeće godine i one iza, recimo početkom 2017. godine će se vidjeti da smo u nekakvom plusu', kaže Damir Percel iz sektora za graditeljstvo HGK.

Do kraja godine kreću natječaji vrijedni oko 6 milijardi kuna. Iako je to korak naprijed, građevinari kažu kako im treba još više investicija i otvorenih gradilišta da bi se oporavili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook