Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski MOL je priopćio kako mogući izlazak te kompanije iz Ine ostaje kao opcija, ako se pregovori ne okončaju uspješno.


"Kao što je već ranije objavljeno, Odbor direktora MOL-a ovlastio je Izvršni odbor da započne s pripreme za prodaju MOL-ovog udjela u INI. Mogući izlazak iz INE ostaje kao opcija, ako se pregovori ne okončaju uspješno", navodi se u izjavi MOL Grupe.

Vezani članci Amerikanci žele INA-u (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko će biti novi strateški partner? INA u trokutu između mađarskih, ruskih i američkih interesa Slika nije dostupna MOL: Ne prodajemo udjel u Ini

MOL, kao tvrtka uvrštena na burzu, djeluje u skladu sa svim relevantnim zakonima, te u skladu s obvezama objave određenih informacija tijekom te procedure, zaključuje se u izjavi MOL-a, koji u Ini ima 49,08 posto dionica.

Ina je danas putem Zagrebačke burze objavila da je MOL zatražio suradnja Uprave Ine u organizaciji data rooma, povezano s pripremom moguće prodaje MOL-ova udjela u Ini.

"Ina je danas tijekom dana zaprimila dopis MOL-a kojim se traži suradnja Uprave društva u organizaciji data rooma kao dio standardnog due dilligence procesa vođenog od treće strane povezanog s pripremom moguće prodaje udjela u Ini putem imenovanih savjetnika, što ovim putem objavljujemo investicijskoj javnosti", navodi se u objavi Ine.

Komentirajući tu objavu iz Ministarstva gospodarstva su poručili da će o upravljanju Inom i investiranju u daljnji razvoj te kompanije nastaviti razgovarati s MOL-om te da će te teme biti u fokusu i ukoliko MOL-ov udio u Ini sutra promijeni vlasnika.

"Hrvatska želi da Ina bude vertikalno integrirana, snažna regionalna kompanija, u kojoj svi dioničari imaju onoliki utjecaj u upravljanju koliki im je udjel. To već duže vrijeme nije slučaj te činimo sve da tu naslijeđenu situaciju promijenimo. O upravljanju Inom i o investiranju u daljnji razvoj Ine nastavit ćemo razgovarati s MOL-om, a iste će nam teme biti u fokusu i ukoliko MOL-ov udio u Ini sutra promijeni vlasnika. Ova će Vlada nastaviti štititi strateške nacionalne energetske interese i MOL-ova potvrda da radi pripremne radnje za moguću prodaju svog udjela tu ništa ne mijenja", naglasili su iz Ministarstva.

MOL se priprema za prodaju svog udjela u Ini

MOL, koji u Ini ima 49,08 posto dionica, je početkom studenoga prošle godine objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora za zaključenje takvog dogovora s Vladom RH koji bi vodio ka stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije, ali istovremeno ga je ovlastio i da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini.

Izvršni direktor MOL-a Josef Molnar je početkom ovog tjedna u inetrvjuu za britansku komunikacijsku agenciju Merchantcantos kazao da je primarni cilj MOL-a postizanje sporazuma s hrvatskom Vladom oko Ine na temelju tržišnog principa umjesto politički motivirane agende, te ako neće moći investirati na profitabilan način u Hrvatskoj, da će potražiti druge mogućnosti.

Molnar je također kazao da je MOL želio ubrzati postupak pregovaranja, no da je današnja brzina pregovora sporija nego što su očekivali, te istaknuo da su u trenutnoj fazi obje opcije podjednako važne - i postizanje sporazuma s hrvatskom vladom i prodaja udjela u Ini.

Nezadovoljna upravljanjem u Ini, Vlada, koja u Ini ima 44,84 posto dionica, u kolovozu prošle godine imenovala je pregovarački tim za razgovore s MOL-om o međusobnim odnosima u Ini, a do sada su održana tri kruga pregovora, posljednji sredinom siječnja ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju