Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcijski plan Vlade

Milošević mijenja investicijsku klimu u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela konkretan Akcijski plan za uklanjanje prepreka investitorima koji će natjerati državnu administraciju da postane proaktivna u realizaciji projekata, izjavio je potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević.

Svi trebamo raditi na promjeni investicijske klime, a time i poduzetničke klime u Hrvatskoj, istaknuo je Milošević govoreći o planovima za poticanje investicija koje trebaju otvarati nova radna mjesta, zbog čega je i došao u Vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčić predstavio plan Vrijedan 900 milijuna eura: Ovo će biti najveća investicija u 2014.! Slika nije dostupna Opet obećanja Investicije od 74 milijardi kuna u 2014., više od 10.000 radnih mjesta

>> 'Pastor je svijetli primjer privatizacije'

U sklopu Akcijskog plana nastojat će se, primjerice, riješiti odnosi Hrvatskih šuma s investitorima koji imaju problema s dobivanjem koncesija, kao i sporovi između države i jedinica lokalne samouprave oko vlasništva zbog kojih ulagači čekaju godinama.

'Za investiranje u RH su zainteresirani globalni financijski igrači'

Također se mogu ubrzati HEP-ove investicije u energetsku infrastrukturu, najčešće u trafostanice, dodao je Milošević. U svojih prvih mjesec dana u Vladi Milošević je oformio Ured koji će povezivati sva ministarstva koja imaju veze s investicijama te, kako kaže, održao stotinjak sastanka koji potvrđuju veliki interes za ulaganja u Hrvatsku.

U tih mjesec dana kroz Ured su prošli neki globalni financijski igrači čija imovina vrijedi milijarde eura, a zainteresirani su za investiranje u Hrvatsku. U ponedjeljak sam razgovarao o ulaganju od stotinjak milijuna eura s potencijalnim investitorom u slabije razvijeni dio Hrvatske, globalno poznatom kompanijom koja od Vlade očekuje posebne pogodnosti za ulaganja, kaže Milošević.

Tvrtke koje će se uključiti u to, HEP, HŽ, Janaf i Luka Rijeka, imaju investicijski potencijal od 60 milijardi kuna, tvrdi potpredsjednik Vlade

Podsjetio je kako je jučer Delegaciji EU i veleposlanicima 27 zemalja EU predstavio Vladine aktivnosti na poboljšanju ulagačke klime u zemlji, istaknuvši kako će strani investitori dobivati koncesije na međunarodnim tenderima, sklapat će ugovore s Hrvatskom i sve će biti transparentno obavljeno, uključujući i stvaranje jasnog okvira za javno-privatna partnerstva.

'Većina poduzeća bolje posluje danas nego prije dvije godine'

Vlada je i dosad pokazala sluh za poduzetnike, bez obzira na podrijetlo kapitala, a 10 velikih projekata koje je nedavno najavila premijerka Jadranka Kosor vrijedi ukupno 5,5 milijardi kuna.

Tvrtke koje će se uključiti u to, HEP, HŽ, Janaf i Luka Rijeka, imaju investicijski potencijal od 60 milijardi kuna, tvrdi potpredsjednik Vlade dodajući da većina javnih poduzeća danas posluje puno bolje nego prije dvije godine, što otvara vrata za financiranje tih projekata bez problema. Primjerice, luke trenutno nemaju problema doći do kapitala, kaže Milošević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene